1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Krismötet som kan avgöra fotbollssäsongen

Uefas drag i coronakrisen: Videokonferens med medlemsländernas generalsekreterare.
På agendan?
Ett försök till att få ordning på fotbollssäsongen.
Kosovare Asllani (till höger) och Tysklands Klara Bühl under en match i Algarve Cup i vintras. Just nu ligger all landslagsfotboll nere i Europa. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, vill på onsdagen försöka räta ut de feta frågetecknen som finns kring säsongens tävlingsmatcher som har skjutits upp på grund av coronapandemin.

Här är några av ödesfrågorna som lär diskuteras på videokonferensen som generalsekreterare från alla 55 medlemsländer har bjudits in till, däribland Sveriges Håkan Sjöstrand.

+ Champions League och Europa League

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

Herrarnas och damernas Champions League-finaler samt herrarnas Europa League-final kommer inte att spelas som planerat. I CL för herrarna har turneringen nått åttondelsfinalspel. Fyra lag har kvalificerat sig till kvartsfinal medan de sista fyra lagen måste ta sig vidare via returmatcher i åttondelsfinalerna.

Uefas arbetsgrupper började omgående med att se över kalendern för att hitta möjliga hål för att fortsätta matcherna. Vad har de kommit fram till? När kan turneringarna återupptas – eller rör det sig främst om att ställa in resten av säsongen och blicka framåt?

+ Herrlandslagens EM-slutspel

Mästerskapet – som skulle avgöras på tolv olika ställen i Europa – har redan flyttats till den 11 juni–11 juli 2021 men när ska de sista slutspelsplatserna fyllas? Just nu är det tänkt att Nations League – där fyra nationer kan säkra EM-platser – ska spelas i juni men frågan är om det i den rådande coronakrisen ens är möjligt.

+ Damlandslagens EM-slutspel

När herrslutspelet flyttades till nästa år påverkades även damernas slutspel. Mästerskapet som var tänkt att avgöras i England 2021 lär ha flyttats fram ett år – men det officiella beslutet är inte fattat än.

+ Kvalmatcher

Damlandslagets EM-kval pågick för fullt när coronaviruset slog till, och det gjorde att Sveriges möte med Ungern i april ställdes in. Nästa tävlingsanhalt är den 4 och 9 juni då bortamatcher väntar mot Slovakien respektive Island. Kommer lagkapten Caroline Seger & Co att få spela dessa som planerat?

+ Spelarövergångar och kontrakt

En speciell säsong kräver speciella lösningar. Resonemanget tillhörde de svenska elitklubbarna som ville förlänga årets första övergångsfönster, den 8 januari till den 31 mars, till slutet av maj. Svante Samuelsson, sportchef på Svensk elitfotboll, skickade in en begäran till Fifa i hopp om att få igenom förslaget.

Men än så länge har de inte fått något svar, kanske att det kan rapporteras något under Uefas möte.

"Sedan uppdateras de säkert med eventuell info från Fifa också", skriver Samuelsson i ett sms till TT,