1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Konkursvågen kan bli ännu värre

Antalet inledda konkurser har ökat kraftigt i spåren av coronakrisen.
Det stora blodbadet kan dock komma även efter att samhället och näringsverksamheter öppnat upp igen, varnar en konkursförvaltare.
Fler inledda konkurser och beslutade företagsrekonstruktioner i coronakrisen. Arkivbild
Foto: Jessica Gow /TT
Fler inledda konkurser och beslutade företagsrekonstruktioner i coronakrisen. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Förra veckan registrerades nästan 50 procent fler (totalt 174 stycken) konkursärenden gällande aktiebolag jämfört med samma period 2019, visar Bolagsverkets statistik. Dessutom syns en markant ökning gällande beslut om företagsrekonstruktioner.

Inte oväntat är det framförallt storstadsregioner som Stockholm och Malmö som drabbats värst.

– Vi hade 22 000 konkurser och rekonstruktioner något år under 90-talskrisen så förmodligen har vi bara sett början, säger Lars-Henrik Andersson, vice ordförande i konkursförvaltarkollegiet Rekon.

Fanns tidiga tecken

Förutom rollen i Rekon är han även partner på advokatbyrån Cirio och har arbetat med rekonstruktioner och konkurser under flera decennier. Utvecklingen vi nu ser började redan innan coronakrisen inträffade, poängterar han.

– Vi har sett en väldigt konkret ökning sedan senare delen av december. Det man nu märker i en kris är att det är många fler företag som har pågående drift som åker rakt in i väggen.

Branschmässigt har det sedan tidigare handlat främst om detaljhandeln där klädkedjan Joy är ett sådant exempel. Med Coronapandemins konsekvenser har det sedan spridit sig främst till restaurang, event- och resebranschen där intäkterna helt och hållet uteblivit.

– Jag hade exempelvis ett företag som var helt fullbokat på olika event fram till juli. Två dagar senare hade man inte en enda bokning..., berättar Lars-Henrik Andersson.

En framtida fara

När nu flera länder börjar tala om vissa lättnader när det gäller restriktioner, till exempel i Danmark och Norge, finns det dock tydliga utmaningar framöver, säger Andersson och menar att man inte bara kan se den akuta krisen just nu.

– Nästa fråga är om de permitteringar vi ser leder till uppsägningar och vi får en ordentlig recession, den kan i så fall bli väldigt allvarlig. För de verksamheter som nu kan "övervintra" den akuta krisen men inte har någon verksamhet på andra sidan så kommer det här att bli ett ännu större blodbad.

Frågan är då hur företag i kris ska göra, försöka hålla sig vid liv genom olika stödåtgärder med risk att i slutändan inte lyckas eller tidigt ansöka om konkurs? Svaret är inte enkelt.

– Man måste titta på varje individuellt företag. Hur är läget och problemet? Klarar man att övervintra och komma tillbaka till efter sommaren eller inte? I ett sådant läge kan att rekonstruera företaget genom konkurs eller rekonstruktion vara det bästa alternativet.

Fakta: Antalet konkurser

Antalet inledda konkurser i aktiebolag de senaste veckorna:
Vecka 2019 2020
10 135 116
11 136 138
12 105 118
13 139 203
14 119 174
Antalet beslutade företagsrekonstruktioner.
Vecka 2019 2020
10 0 2
11 6 6
12 3 9
13 9 53
14 7 13
Källa: Bolagsverket