Nytt norskt krispaket

Den norska ekonomin tvärnitar till följd av coronapandemin och det priskrig som härjar på den globala oljemarknaden.
Ett andra norskt krispaket är på väg samtidigt som den norska centralbanken överväger stödköp av den norska kronan, som rasar på den turbulenta valutamarknaden.
Norges ekonomi drabbas extra hårt i coronapandemin då en så stor del av landets ekonomi är direkt eller indirekt beroende av oljeintäkter. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Partierna i norska stortinget har kommit överens om ett andra krispaket i syfte att mildra de ekonomiska effekterna av coronapandemin. Bland annat sänks arbetsgivaravgiften med fyra procentenheter under två månader, vilket beräknas kosta 10 miljarder norska kronor.

Dessutom skjuts pengar till för att kompensera kommuner, socialförsäkringssystem och sjukhus för ökade utgifter till följd av virusutbrottet. Man lovar även att återkomma med en plan för stöd till studenter med intäktsbortfall.

Överväger stödköp

I måndags godkände stortinget ett första krispaket, som bland annat innebär utökat stöd till arbetslösa.

Den norska kronan har samtidigt kollapsat i valutaturbulensen som uppstått i kölvattnet på coronapandemin och det oljepriskrig som brutit ut och tryckt ned råoljepriset till de lägsta nivåerna sedan 2003.

Norges centralbank överväger därför nu att göra stödköp av den norska kronan på valutamarknaden.

Situationen på marknaden är extraordinär för norska kronor och växelkursrörelserna har varit bland de största genom tiderna, skriver centralbanken i ett uttalande.

För att hitta ett större kursras får man gå tillbaka till bankkrisen 1992, då Norge tvingades överge en fast växelkurs i en våg av internationell spekulation.

Oslobörsen har rasat

Den norska kronan har tappat en tredjedel av sitt värde mot euron på en månad, till en kurs på 13:17 kronor per euro. Mot den svenska kronan, som också pressas i krisläget, har den norska kronan fallit till 87 svenska öre.

Den oljetunga Oslobörsen har i krisens spår rasat och tappat omkring en tredjedel av sitt värde på en månad och pendlar trots ett lyft på 3 procent i torsdagens återhämtning kring den lägsta nivån sedan 2016.

Läs mer

Bollebygd

Tillgänglighetskrav fördröjer bostäder i Töllsjö

Det blev inget bygglov beviljat för nya bostäder i närheten av skolan i Töllsjö. Samhällsbyggnadsnämnden återremitterade ärendet för att få ett förslag på hur samtliga lägenheter kan uppfylla tillgänglighetskraven för flerbostadshus.

Herrljunga

Nu kartläggs räddningstjänstens arbetsmiljö

Herrljunga kommun tar nya tag i frågan om räddningstjänstens omorganisation. Nu ska arbetsmiljön kartläggas genom en enkät och intervjuer innan arbetet med organisationen fortsätter.

Bollebygd

Närgångna bilder av naturen

Britt-Marie Pålsson i Bollebygd hittar motiven för sina fotografier i naturen, framför allt är det blommor som får henne att ta fram kameran.

Herrljunga

Många planer för nybyggen i Herrljunga

Kommun vill växa och har fokus på detaljplaner för bostäder. Flera planer är klara eller nära slutskedet.

Bollebygd

Bollebygd är en trygg kommun

Bollebygd är en trygg kommun att bo i, enligt den enkätundersökning om upplevd trygghet som Bollebygds invånare kunde fylla i under november.

BT-experimentet

Prova  i̶n̶t̶e̶ detta hemma – labba med BT och Navet

Här finns senaste experimenten – och alla lösningar.