Kina: Anställda ska återvända i omgångar

För att minska risken för infektioner ska anställda i virusdrabbade Kina få återvända till arbetet i omgångar. Samtidigt ska tåg, flyg och andra allmänna färdmedel organiseras för att minimera smittspridning.
Tåg och flyg i Kina ska organiseras för att minimera smittspridning. Arkivbild.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Anställda i nyckelindustrier som livsmedel och sjukvårdsmaterial måste kunna återvända till arbetet så snart som möjligt, uppger centralregeringen enligt statliga kinesiska tv-kanalen CCTV.

Just bristen på sjukvårdsmaterial som skyddsdräkter och plasthandskar har varit påtaglig under coronavirusutbrottet.

Företag i Hubei-provinsen, där den värst drabbade staden Wuhan ligger, kommer att subventioneras och få tio procent rabatt på vatten och naturgas fram till den 30 juni, enligt regeringen. Små och medelstora företag som sysslar med sjukvårdsmaterial kommer att ersättas för 30 procent av sina elkostnader, få en lägre hyra och behöva betala mindre i inspektionsavgifter.

Kinesiska företag har drabbats hårt av coronavirusutbrottet, men myndigheterna gav i lördags klartecken till fabriker i Shanghai-området att öppna igen, vilket är en av de första signalerna om att de restriktioner som införts efter utbrottet kan tas bort.

Läs mer

Debatt och dialog

Debatt: Dra in gratis busskort i Borås

Gymnasieskolorna i Borås ska spara miljoner. Samtidigt får alla elever gratis busskort, oavsett hur nära skolan de bor. Det är inte rimligt.

Kultur

Patrick Modiano – inte så smal som man tror

Den franske nobelpristagaren Patrick Modianos djupt personliga tilltal till sina läsare och hans lätt distingerade stil skulle kunna göra honom till en smal författare som bara läses av en liten, exklusiv skara.

Ledarkrönika

Hermansson: Historietrollen kan flyga och fara

”Blott Barbariet var en gång fosterländskt”, sa Esaias Tegnér på sin tid. I dag kan vi konstatera att barbarerna återfinns bland de ”Svärjevänner” som inte kan sin historia.

Missa inte

TV: Vägen som skapar fotbollsilska – BT teståkte: ”Förstör bilen”

✓ Kryssman: ”Jag förstår inte” ✓ Borås stad: ”Går inte ha det så här”

Insändare

Insändare: Se mobbning för vad det är – ett lagbrott

Så länge vi kallar övergreppen i skolan för mobbning kommer vuxenvärlden inte att ta dessa på tillräckligt stort allvar, skriver Erik Rezazadeh.

Ulricehamn

Flera stölder i Ulricehamn – polisen varnar

De senaste dagarna har det skett ovanligt många stölder i Ulricehamn och polisen uppmanar allmänheten att hålla uppsikt över sina ägodelar.