1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kampen mot sexuellt våld får miljardskjuts

Norge och Förenade arabemiraten skjuter till stora pengar till FN:s arbete mot sexuellt våld i konflikter och humanitära kriser.
Norge skjuter till med en miljard norska kronor för att motarbeta sexuellt våld i konflikter. Arkivbild.
Foto: Dmitri Lovetsky

Norge har öronmärkt en miljard kronor under en treårsperiod till FN:s arbete mot sexuellt våld i konflikter, meddelade Norges statsminister Erna Solberg under en konferens på temat i Oslo.

– Vi måste bli bättre på att förebygga, vi måste ge offren bättre hjälp och vi måste bidra till att långt fler straffas för övergreppen. Det måste bli ett slut på straffriheten för det här, sade Erna Solberg.

Beskedet välkomnades av FN:s humanitära chef Mark Lowcock, som i sitt tal pekade på behovet av politisk vilja och ökade resurser för att motarbeta det utbredda problemet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Förenade arabemiraten, som var medarrangör till konferensen, utlovade å sin sida motsvarande knappt 100 miljoner kronor.

Kritiserad resolution

Konferensen äger rum bara en månad efter att FN:s säkerhetsråd röstade igenom en ny resolution för att stärka rättigheterna för offer för sexuellt våld i konflikter.

Kritiker har dock beskrivit resolutionen som urvattnad.

Nadia Murad, yazidisk människorättsaktivist och mottagare av Nobels fredspris i fjol, talade till säkerhetsrådet strax före omröstningen. Hon skrädde inte orden när hon kritiserade det internationella samfundet för att ha misslyckats med att ställa förövare inför rätta.

– Hoppet hos en hel generation är förstört. Vi talar inför FN men ingenting görs, sade hon, enligt

Undangömd fasa

Sexuellt våld drabbar var tredje kvinna världen över, visar FN:s siffror – men förekomsten ökar markant i konfliktfyllda eller nödställda områden.

Världen har alltför länge tigit om problemet, sade Mark Lowcock under konferensen i Oslo.

– När jag arbetade med humanitära kriser för 35 år sedan talade ingen om sexuellt våld. Inte för att det inte hände, för det hände. Men det var en undangömd fasa. Därför måste vi låta vårt ljus skina över den här frågan, sade han.