Jokkmokk diskriminerade samisk kvinna

Kvinnan arbetade på ett äldreboende i Jokkmokk. Bilden har ingen koppling till texten. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jokkmokks kommun får betala 15 000 kronor i skadestånd till en kvinnlig anställd som diskriminerats på grund av sitt samiska påbrå vid en anställning, skriver Kommunalarbetaren.

Kvinnan arbetade på en samisk avdelning på ett äldreboende i kommunen, och blev inte tillfrågad om hon var intresserad av en tjänst på en ny avdelning eftersom hon var same.

– Ska jag vara fast där bara för att jag är same? Ska inte jag som alla andra få chansen att testa något annat? Jag kom fram till att hur det än var så var det fel, säger kvinnan till tidningen.

En central förhandling hölls mellan parterna i början av året. I förhandlingen konstaterades att kommunen diskriminerat kvinnan.

– Det känns mycket viktigt. Jag gör inte det här bara för min egen skull eller för att få ersättning. Min kamp är för alla andra, säger kvinnan till tidningen.

Läs mer

Debatt och dialog

Debatt: Dra in gratis busskort i Borås

Gymnasieskolorna i Borås ska spara miljoner. Samtidigt får alla elever gratis busskort, oavsett hur nära skolan de bor. Det är inte rimligt.

Kultur

Patrick Modiano – inte så smal som man tror

Den franske nobelpristagaren Patrick Modianos djupt personliga tilltal till sina läsare och hans lätt distingerade stil skulle kunna göra honom till en smal författare som bara läses av en liten, exklusiv skara.

Ledarkrönika

Hermansson: Historietrollen kan flyga och fara

”Blott Barbariet var en gång fosterländskt”, sa Esaias Tegnér på sin tid. I dag kan vi konstatera att barbarerna återfinns bland de ”Svärjevänner” som inte kan sin historia.

Missa inte

TV: Vägen som skapar fotbollsilska – BT teståkte: ”Förstör bilen”

✓ Kryssman: ”Jag förstår inte” ✓ Borås stad: ”Går inte ha det så här”

Insändare

Insändare: Se mobbning för vad det är – ett lagbrott

Så länge vi kallar övergreppen i skolan för mobbning kommer vuxenvärlden inte att ta dessa på tillräckligt stort allvar, skriver Erik Rezazadeh.

Ulricehamn

Flera stölder i Ulricehamn – polisen varnar

De senaste dagarna har det skett ovanligt många stölder i Ulricehamn och polisen uppmanar allmänheten att hålla uppsikt över sina ägodelar.