1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Leksands matchvinnare trodde inte på mål

Leksand slog Skellefteå med 3–2, men matchvinnaren David Rundqvist, 26, trodde inte att hans segermål skulle godkännas. Det var lagkamraterna i båset som fick övertyga honom att det skulle bli mål.
Leksands David Rundqvist (mitten) jublar efter sitt 3-2-mål tillsammans med Martin Karlsson och Filip Johansson.
Foto: Ulf Palm/TT

Ett ineffektivt Leksand, främst i powerplay, låg under med 1–2 mot Skellefteå efter två perioder. Men dalalaget lyfte sig i och i början av tredje perioden kvitterade Sebastian Wännström. Matchen var sedan i ett avgörande läge när David Rundqvist gjorde 3-2 efter 13.14. Efter matchen berättar han själv om röran på isen med flyttad målbur som ledde videogranskning innan målet godkändes:

– När jag skjutit och kollade mot målet såg jag att målburen var flyttad samtidigt som både Martin Karlsson och en Skellefteåspelare låg i målburen. Det gjorde att jag tvekade när jag firade, men domaren visade att det var mål.

Därefter tvivlade åter David Rundqvist på mål:

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

– Jag blev tveksam när jag såg situationen på jumbotronen. När jag sedan kom till båset var det Fredrik Forsberg som gav det lugnande beskedet att det skulle bli mål. han berättade för alla om regeln som säger att om målburen är flyttad efter att pucken lämnat bladet ska det vara mål. Då var det lugnt eftersom han har koll på sådana saker och vi litar på honom.

Lärdomar

David Rundqvist är en av fjolårshjältarna i Leksand som fick nytt kontrakt samtidigt som toppspelare efter toppspelare kom in i truppen. Nu berättar han om känslan av att uppleva det nya Leksand:

– Det är roligt att det kommit sådana proffsiga killar. Man lär sig saker som spelare, mest utanför matcherna och på träningarna där det gäller att vara hundra procent fokuserad.

Men Leksand fick slita för den här segern. Laget spelade bra långa stunder, men var ineffektivt, främst i powerplay. Många hemmafans är frustrerade, men David Rundqvist är lugn:

– Det har bara gått tre matcher och det är ingen panik. Vi får ge det lite tid eftersom det tag ett tag innan man hittar rätt.

”Klädde av oss”

Men Leksand var i brygga efter två perioder när ett effektivare Skellefteå ledde matchen med 2–1.

– I andra periodpausen gällde det för oss att hålla humöret uppe. Vi visste att det var 20 minuter kvar att kriga till sig två mål, säger David Rundqvist.

Skellefteås tränare Tommy Samuelsson:

– Inför den sista perioden hade vi förhoppningen att kunna höja vårt spel i offensiv zon och skapa längre anfall. Men Leksand klädde av oss ganska snabbt. Vi var för svaga och fick tryck på oss. Leksand var mer drivande under matchens 60 minuter.