HV71 mot kvartsfinal efter 17-åringens succé

HV71 stormar mot en säkrad kvartsfinalplats.
Hemma mot jumbon Oskarshamn tog laget sig samman och vann med 5–3 – efter att ett 17-årigt superlöfte fått sista ordet.
Ishockey • Publicerad 5 mars 2020
HV71:s 17-årige talang Zion Nybeck jublar efter sitt första mål i SHL.
HV71:s 17-årige talang Zion Nybeck jublar efter sitt första mål i SHL.Foto: Mikael Fritzon/TT

Det blev en kväll i Kinnarps arena som Zion Nybeck sent kommer glömma.

17-åringen fick till sist, i sin tolfte match i SHL, skriva in sig i målprotokollet och samtidigt hjälpa sitt HV71 till en blytung seger i grundseriens slutskede.

– Det var riktigt kul att spela. Det var första gången man fick spela hela matchen, så det var riktigt kul, säger Nybeck efter drygt 15 minuters istid mot Oskarshamn.

Hans 5–3-mål, 7.07 in i den tredje perioden, gav hemmalaget ett målmässigt ryck som gästerna aldrig lyckades hämta igen.

Nybeck höll sig påpassligt framme och tryckte från nära håll in en målvaktsretur i det vidöppna nätet efter ett avslut från lagkamraten Simon Önerud.

– Jag hade några lägen tidigare så det var skönt att den gick in till slut, säger Nybeck.

Oskarshamn inledde bäst

Dessförinnan var det annars en jämn historia trots det tabellmässigt stora avståndet lagen emellan.

Oskarshamn tog ledningen två gånger om i den första perioden genom Rickard Palmberg och Pontus Netterberg – men HV71 studsade tillbaka och utjämnade efter mål av Alexander Bergström och nyförvärvet från Karlskrona, Daniel Norbe – som även han noterades för sin första fullträff i HV-tröjan.

Särskilt nöjd för den sakens skull var han dock inte.

– En sömnig period från vår sida. Vi får vara glada att vi har lika här inför andra, sade Norbe till C More i pausintervjun med 2–2 på resultattavlan.

Linus Sandin gav HV71 ledningen för första gången i matchen när han högg på en retur från målvakten Daniel Rosengren – men Oskarshamns Henrik Nilsson såg till att lagen följdes åt även inför tredje perioden när han rakade in 3–3 med ett rappt handledsskott.

När det behövdes som mest lade dock HV71 in en extra växel, tog återigen ledningen genom Filip Sandberg innan Zion Nybeck alltså för första gången fick måljubla framför hemmafansen.

Rycker från konkurrenterna

Segern, och att Frölunda samtidigt föll borta mot Växjö med 2–3, gör att Jönköpingslaget har ett fast grepp om en kvartsfinalplats med hela fem poäng ned under strecket med tre matcher kvar att spela.

Underifrån jagar även Örebro som tog en stabil 3–0-seger hemma mot Linköping. Resultatet befäste Närkelagets playin-position på åttondeplatsen, men precis som Frölunda blir det svårt att komma topp sex innan serien är färdigspelad.

Ett lag som inte ens har en teoretisk chans att längre ta en direktplats till kvartsfinalen är Malmö som efter 0–3 borta mot Skellefteå är tio poäng efter HV71.