1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hummerskandal pressar fransk miljöminister

Frankrikes miljöminister François de Rugy anklagas för att ha låtit skattebetalarna stå för notan när han bjudit vänner på hummer och årgångsviner. Själv hävdar ministern att de exklusiva middagarna var en del i ämbetsutövandet – och att han är allergisk mot skaldjur.
Frankrikes miljöminister François de Rugy pressas av uppgifter om lyxmiddagar och lägenhetsfiffel. Arkivbild.
Foto: Christophe Ena/AP/TT

Hummer. Kaviar. Champagne. Och årgångsviner för 5 000 kronor flaskan från franska parlamentets privata vinkällare.

Det anklagas miljöministern François de Rugy för att ha skämt bort vänner och bekanta med under sin tid som parlamentets talman, av nyhetssajten Mediapart som publicerat bilder från de överdådiga festerna.

Själv karaktäriserar de Rugy tillställningarna som "informella arbetsmiddagar" och hävdar att han helt saknat inflytande över menyn. Och även om han lagt sig i matsedeln skulle han aldrig bett parlamentets kock att servera hummer.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Jag gillar det inte, jag äter det inte. Jag är allergisk mot skaldjur. Jag hatar kaviar och champagne ger mig huvudvärk.

Dubbla lägenhetsaffärer

Frågan är om inte medierapporteringen också börjar bli en huvudvärk. När miljöministern i går besökte staden Deux-Sevres i centrala Frankrike möttes han av demonstranter med en gigantisk uppblåsbar hummer och plakat som frågade. "Var hummern ekologisk?"

Som om inte skaldjursskandalen vore nog är de Rugy dessutom i blåsväder för två separata lägenhetsaffärer.

Dels anklagas han för att ha låtit skattebetalarna stå för notan när hans tjänstebostad renoverades för drygt 660 000 kronor. Dels beskylls han för att hyra en subventionerad lägenhet, reserverad för låginkomsttagare, i hemstaden Nantes.

Avfärdar avgångskrav

François de Rugy har avfärdat alla avgångskrav. Han har lovat att "betala tillbaka varenda euro som ifrågasätts" men hävdar sig samtidigt vara utsatt för en medial smutskastningskampanj.

– Självklart känner du för att ge upp när du attackeras morgon, middag och kväll, säger han till franska tv-kanalen BFM.