1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skyller rekordlågt deltagande på viruslögner

Valdeltagandet i Iran var det lägsta sedan islamiska revolutionen 1979.
Missnöjet mot regeringen har bubblat i flera månader. Landets högste ledare däremot skyller det på viruspropaganda från Irans fiender.
En väljare vid en vallokal i Teheran, Iran.
Foto: Ebrahim Noroozi
På bilden, släppt av Irans högste ledare ayatolla Ali Khameneis kansli, talar han i Teheran på söndagen.
Foto: AP/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Knappt 43 procent av de röstberättigade Iran tog sig till vallokalerna i parlamentsvalet i fredags, enligt inrikesminister Abdolreza Rahmani Fazli. I huvudstaden Teheran låg det på ynka 25 procent.

Ett lågt deltagande var väntat sedan ovanligt många kandidater, runt 16 000, förbjudits att ställa upp. Många av dem är reformister som är vänligare inställda till kontakt med omvärlden än de styrande.

Konservativ seger

Iran har dessutom skakats av våldsamma regeringskritiska protester sedan förra året, där demonstranterna visat sitt missnöje med en dålig ekonomi, korruption och en hög arbetslöshet.

Det slutgiltiga resultatet, som presenterades samtidigt som valdeltagandet, visade stora vinster för konservativa och ultrakonservativa som står nära Irans högsta ledare, storayatollan Ali Khamenei.

Han hävdar att valdeltagandet sänkts av propaganda från Irans fiender om det nya coronaviruset.

"Den här negativa propagandan om viruset började för ett par månader sedan och växte inför valet", säger Khamenei i ett uttalande på sin hemsida.

Flest döda utanför Kina

"Deras press missade inte den minsta chans att avskräcka iranska väljare med sjukdom och viruset som ursäkt", säger han.

Irans första bekräftade fall av viruset kom två dagar innan valet. Ett drygt 40-tal fall har bekräftats. Åtta personer har dött vilket innebär att Iran har högst antal dödsfall utanför Kina.

Inrikesministern säger att resultatet var "acceptabelt" eftersom Iran drabbats av exempelvis coronaviruset samt höga luftföroreningar och dåligt väder under upptakten till valet.