Halfvarssons bästa VC-lopp på ett år: "Skönt"

Calle Halfvarsson kom till start efter armproblem och slog till med sin bästa individuella världscupplacering på över ett år.
30-åringen blev fyra på 15 kilometer i fri stil i Toblach, bara 0,6 sekunder utanför den helryska pallen.
Skidor • Publicerad 31 december 2019
Calle Halfvarsson. Arkivbild.
Calle Halfvarsson. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix/TT

Calle Halfvarsson fick en känning i ena armen i söndagens sprintkval i Lenzerheide, Schweiz, och fick lämna återbud till finalpasset. 30-åringen, som även haft stora förkylningsproblem under vintern, valde ändå att fortsätta Tour de Ski i Italien och på nyårsafton visade det sig ha varit rätt beslut.

Halfvarsson slutade fyra på den tredje etappen över 15 kilometer i fri stil i Toblach, hans bästa individuella världscupplacering sedan fjärdeplatsen i Lillehammers minitour den 2 december förra året.

– Det var något helt annat i dag mot hur det har varit i de senaste tävlingarna. Jag började vakna lite till liv. Nu har jag fått med mig två rejs sedan Ruka (för en månad sedan), det har hjälpt till, sade Halfvarsson till SVT och tyckte att armen kändes bättre.

– Jag kände ingenting under loppet.

Ustiugov i totalledning

Sergej Ustiugov vann tävlingen där han tillsammans med sina ryska landsmän Ivan Jakimusjkin och Alexander Bolsjunov tog samtliga pallplaceringar. Ustiugov var 22,6 sekunder före Jakimusjkin och ytterligare 6,4 sekunder före Bolsjunov. Halfvarsson var blott 0,6 sekunder från tredjeplatsen.

Bäste norrman i loppet återfanns först på femte plats, Hans Christer Holund. Johannes Høsflot Klæbo slutade på 17:e plats och tappade därmed totalledningen i Tour de Ski till Ustiugov som leder 27 sekunder före Bolsjunov och ytterligare 10 före Klæbo.

– Kampen om totalsegern är över, det är inte mer att säga om det, sade norrmannen till NTB.

Hoppas på pallplats

Johan Häggström, som var bäste svensk efter två etapper och trea i tourens sammandrag, hade däremot en tung dag. 27-åringen slutade 77:a och föll till 52:a plats i totalen.

– Det var jobbigt, det var inte riktigt som jag ville, sade Häggström till SVT.

På nyårsdagen fortsätter herrarnas Tour de Ski med jaktstart över 15 kilometer i klassisk stil. Halfvarsson har tagit över placeringen som bäste svensk i totalsammandraget, på en tiondeplats 1.34 efter Sergej Ustiugov.

– Vi får hoppas att det fortsätter att gå uppåt, sade han.