1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Guide: Skidskytte-VM tisdag

Det är dags för en av skidskytte-VM:s största höjdpunkter sett ur svensk synvinkel.
Ska Hanna Öberg, regerande OS- och VM-mästarinna, plocka hem guldet i distansloppet ännu en gång?
Här är det viktigaste du behöver veta inför mästerskapets femte tävlingsdag.
Hanna Öbergs stående skytte är ett av de bästa i hela världen. Kan hon hålla ihop det ännu en gång på skjutvallen och ta tredje raka mästerskapsguldet i distans?
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad: Distans, damer, skidskytte-VM i Antholz, Italien.

När: I dag, klockan 14.15.

Tv/radio: SVT, Eurosport och Radiosporten.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Hur: 15 kilometer, fyra skjutningar (ligg-stå-ligg-stå). Ett missat skott innebär en straffminut och blir därmed mer kostsamt än en straffrunda på omkring 25 sekunder som i andra tävlingsdiscipliner.

Svenska deltagare: Hanna Öberg, Mona Brorsson, Linn Persson, Elvira Öberg och Johanna Skottheim.

Favoriten: Hanna Öberg ställer sig på startlinjen som regerande OS- och VM-mästarinna. Själv tycker hon att alla tävlingsformer passar henne lika bra – men det är i distans som de stora framgångarna kommit. Hittills under VM har det blivit en 18:e-plats i sprint som följdes av en klättring till fjärde plats i jaktstarten. Kan Öberg även i år visa prov på nerver av stål på den höga höjden i Antholz?

– Hon är väldigt stabil och säker i skyttet. Hon kan verkligen gå in i sin bubbla och göra sitt race. Och hon gör det hon ska även fast det är distans. Många blir ganska passiva i skyttet eftersom det är en minuts tillägg, men hon kör sitt tempo och är iskall där, säger den tidigare skidskyttestjärnan Helena Ekholm.

Andra medaljkandidater:

Denise Herrmann, Tyskland, tog silver i jaktstarten i Antholz och är en av de absolut starkaste skidåkarna i fältet. Kan klara sig undan med en bom och ändå ta medalj.

Dorothea Wierer, Italien, har visat att hon kan hantera pressen på hemmaplan. Först genom att ta silver i mixedstafetten och därefter guld i jaktstarten. Känner väl till den kluriga skjutvallen i Antholz och vet att det kan vara värt att ta någon sekund extra för att få ner prickarna.

Tiril Eckhoff lär vara revanschsugen efter bommarna i sprinten som även ödelade hennes chanser i jaktstarten. Norskan har visat en fantastisk form under säsongen och kommer vara att räkna med så länge hon får ordning på ståskyttet.

Medaljörer, VM 2019: 1) Hanna Öberg, Sverige, 2) Lisa Vittozzi, Italien, 3) Justine Braisaz, Frankrike.

Medaljörer, OS 2018: 1) Hanna Öberg, Sverige, 2) Anastasija Kuzmina, Slovakien, 3) Laura Dahlmeier, Tyskland.