1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tolv har intensivvårdats för covid-19

Totalt tolv personer har vårdats på intensivvårdsavdelningar i Sverige till följd av coronaviruset, enligt Folkhälsomyndigheten.
Ytterligare en person har avlidit till följd av coronaviruset på tisdagen, uppger Region Sörmland.
En anställd och fyra boende på ett boende i Flens kommun har testat positivt för coronaviruset, rapporterar P4. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi har tagit fram en beslutsprocess för hur vi ska kunna fatta beslut om att fördela resurser mellan regionerna, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, vid en pressträff där myndigheter ger en aktuell lägesbild.

Socialstyrelsen har bett MSB att samordna kommunernas lägesbilder gällande personlig skyddsutrustning och att hantera stöd för omfördelningen av utrustningen. Möjligheten att samordna personlig skyddsutrustning som finns hos andra aktörer i samhället, och som kan komma kommuner och regioner till del, ska också undersökas.

Det behövs också göras etiska avgöranden när material ska omfördelas.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

– Vi behöver ett medicinskt beslutsfattande. Det kan få konsekvenser att flytta resurser eftersom vi inte har ett överskott av personlig skyddsutrustning någonstans i landet, säger Sandwall.

Global brist

Hon säger dock att hon börjar se en ljusning.

– Vi har fortfarande inte fått några stora leveranser, det är global brist. Men jag har goda förhoppningar att vi ska se en förbättring i den här situationen redan nästa vecka.

Åtta personer har hittills avlidit av coconaviruset. Totalt har tolv personer intensivvårdats, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Tolv personer som intensivvårdas klarar svensk sjukvård alldeles utmärkt, säger Johanna Sandwall.

Under dagen framkom att en anställd och fyra boende på ett boende i Flens kommun har testat positivt för coronaviruset, rapporterar P4 Sörmland.

Den anställde är inte på jobbet men de fyra äldre är kvar på boendet.

– De mår inte så dåligt att de behöver vård från regionen. Vi kan vårda dem där de bor, säger socialförvaltningschefen till P4.

Nu försöker boendet och kommunen hejda smittan genom att begränsa de boende till sina lägenheter.

Totalt har två personer i Region Sörmland avlidit i covid-19.

Stoppat besök

Många sjukhus och äldreboenden runtom i landet har sedan tidigare stoppat besök för att hindra smittspridning av coronaviruset. Det beslutet råder även i Flens kommun.

Över 1 000 personer har konstaterats smittade av det nya coronaviruset i Sverige, men eftersom Sverige sedan drygt en vecka nästan uteslutande gör prover inom sjukvården och äldreomsorgen är mörkertalet stort.

Folkhälsomyndigheten rekommenderade på måndagen att personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det antagligen kommer att behövas fler åtgärder för att skydda äldre som är sårbara för smittan. Han säger att de behöver hjälp, med exempelvis inköp, för att minska sociala kontakter och möjliga smittvägar.

– Det gäller att kommuner och huvudmän för äldreomsorg tar det till sig och agerar så snabbt som möjligt, säger Anders Tegnell.