1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Frida Karlsson tillbaka i världscupen

Hon har inte tävlat sedan i början av december.
Nu är Frida Karlsson tillbaka.
Stjärnan finns med i truppen till världscuptävlingarna i Falun nästa helg.
Frida Karlsson gör comeback i Falun. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det känns bra, framför allt att det har gått så bra med rehabiliteringen. Det är det viktigaste, säger damtränaren Magnus Ingesson till TT.

Frida Karlsson har stoppats från tävlande efter att inte ha uppfyllt kraven i en hälsokontroll. Beskedet kom bara några dagar efter att den trefaldige VM-medaljören från Seefeld kört världscuppremiären i finländska Ruka i månadsskiftet november-december.

Sedan dess har det varit en lång och tuff period för 20-åringen, som öppnade upp om frånvaron på Idrottsgalan i måndags.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Det (beskedet) var väldigt tufft. Jag blev väldigt ledsen. Där och då känns det ju som att hela ens värld rasar. Men så är ju inte fallet. Det är bara att se till vad man kan göra och se det positivt. Det kommer mycket positivt med det här, det vet jag, sade Frida Karlsson på röda mattan.

"Hälsan i första hand"

Några timmar senare prisades hon dubbelt, dels som årets nykomling och dels som en del av årets lag tillsammans med de övriga i damstafettlaget från VM i Österrike.

Och nu är hon tillbaka på startlinjen i en av säsongens höjdpunkter – världscupen på hemmaplan i Falun.

– Hälsan kommer i första hand, sedan när debuten skulle ske har vi fått vänta in tills allt var grönt, säger Magnus Ingesson.

TT: Har ni känt att det har varit nära med en comeback ett tag?

– Vi har haft förhoppningar och haft kontinuerliga diskussioner, men det är framför allt läkarsidan som tar de avgörande besluten om när hon är redo att tävla.

TT: Vad är det för förbättringar hon har gjort?

– De frågorna får du ta med Magnus Oscarsson (landslagsläkare).

"Har själv känt det"

TT: Med tanke på att Falun är en av säsongens höjdpunkter, ni kände inte att det var läge att smyga i gång henne på en annan mindre tävling?

– De diskussionerna har vi också haft. Men tillsammans med oss och sin personliga tränare har hon själv känt att det här är lämpligt att börja med. Och då blev det nu i Falun.

Ingesson menar att landslaget har förhoppningar om att Karlsson ska kunna köra på oavbrutet resten av säsongen.

– Ja, det hoppas vi. Det här är starten, men sedan hur mycket vi vågar gå med henne är en annan fråga. Men att hon är med framöver, det hoppas och tror vi.

Även Viktor Thorn, som opererade ryggen i höstas och som missat hela världscupsäsongen, är tillbaka.

Tävlingarna i Falun avgörs med klassisk sprint lördagen den 8 februari och 10/15 km fritt dagen efter.