1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Försvaret testar reaktionsförmåga

Ett hot mot Sverige kommer kanske utan förvarning. För att testa den militära förmågan har Försvarsmakten och Hemvärnet under helgen genomfört en oannonserad beredskapskontroll.
Soldater fick under helgen rycka ut utan förvarning när Försvarsmakten och Hemvärnet testar förbandens förmåga. Arkivbild
Foto: Christine Olsson / TT

Hur många soldater som utan förvarning kallades in vid lunchtid på fredagen vill Försvaret inte avslöja.

– Hur många det är och hur länge det här kommer att pågå, det kan vi tyvärr inte säga, av sekretesskäl. Men det omfattar flera förband och hemvärnsförband, säger Carl A Karlsson, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten.

Agera under tidspress

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– En sådan här övning är ju helt oannonserad och den iscensätts för att stärka försvaret. Om något inträffar så händer det kanske väldigt överraskande. Då måste man vara lite på alerten och veta var man har sin utrustning, fortsätter Carl A Karlsson.

I övningen har förbanden fått inställa sig vid sina uppsamlingsplatser för att sedan transporteras vidare till olika platser i landet. Väl på plats har soldaterna fått genomföra olika uppdrag. Syftet är att kontrollera förbandens förmåga att lösa sina uppgifter under tidspress.

Försvarsministern på plats

Under lördagsmorgonen var försvarsminister Peter Hultqvist på plats för att ta emot anländande soldater, tillsammans med bland andra överbefälhavare Micael Bydén.

"Säkerhetsläget har försämrats över tid och mellan åren 2015 och 2020 investeras cirka 35 miljarder i försvaret. Övningar i olika former höjer försvarets kapacitet att agera och för mig är det viktigt att besöka förbanden och därmed uttrycka regeringens stöd och respekt", säger försvarsministern i ett pressmeddelande.