Annons

Blekinge backar om förkyld vårdpersonal

Bara en dag efter det att Blekinge uppmanat vårdpersonal att gå till jobbet trots förkylningssymptom backar regionen.
"Från och med nu gäller alltså samma rekommendationer för alla i Blekinge som nationellt", säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö i ett pressmeddelande.
Vård • Publicerad 18 mars 2020
Blekinges sjukvårdspersonal ska – till skillnad från vad regionen tidigare rekommenderat – inte jobba vid förkylningssymptom. Arkivbild.
Blekinges sjukvårdspersonal ska – till skillnad från vad regionen tidigare rekommenderat – inte jobba vid förkylningssymptom. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Regionens tillbakadragna rekommendationer gällde även personal som jobbar med äldre, stick i stäv med Folkhälsomyndighetens uppmaning.

"Skälet till det är helt och hållet att vi inte vill skapa förvirring med olika budskap, säger regionens smittskyddsläkare Bengt Wittesjö i ett pressmeddelande på onsdagen.

"Några dagar efter"

Annons

Bakgrunden till den tidigare rekommendationen var enligt smittskyddsläkaren att Blekinge, som på tisdagen hade 11 bekräftade fall, ännu inte har samhällsspridning.

"Vi ligger några dagar efter utvecklingen i andra delar av landet, särskilt storstadsregionerna, och har därför fram till nu haft andra rekommendationer. Vi har fram till nu sagt att om man inte har feber och i övrigt bara lindriga symtom som halsont eller snuva kan man gå till jobbet och träffa andra människor", säger Bengt Wittesjö.

Stanna hemma

Region Blekinges linje var redan från början ett undantag.

I Region Skåne, med över 200 bekräftade fall, är den aktuella rekommendationen till medarbetarna att stanna hemma "även om du bara känner dig lite sjuk".

Samma sak gäller i Region Stockholm, som med över 400 fall är hårdast drabbad i landet.

"Så länge medarbetare inte visar sjukdomssymtom ska medarbetaren leva och arbeta som vanligt, men vara särskilt uppmärksam på eventuella symtom från luftvägarna och i sådana fall omedelbart lämna arbetsplatsen”, skriver ansvarig smittskyddsläkare Per Follin till TT.

Provtagning

I Region Uppsala, med fler än 50 fall konstaterats, kombineras en rekommendation om försiktighet med en provtagningsstrategi för att trygga personalförsörjningen.

– Vi säger åt alla att hålla sig hemma om man är förkyld, oavsett om det är lätta eller svåra symptom. Men om man på personalsidan ser att en avdelning har många som är hemma med lindriga symptom så har vi möjlighet att testa dem. Det är bra om man kan få folk tillbaka i jobb om personal testar negativt, säger biträdande smittskyddsläkare, Helena Palmgren.

Samma sak gäller i Västra Götalandsregionen, som på tisdagen konstaterat omkring 200 fall.

– Vi avviker inte från de nationella riktlinjer som egentligen gäller alla invånare och arbetstagare i Sverige. Sedan kan varje sjukhus prioritera provtagning av viktig personal för att eventuellt få tillbaka dem någon dag tidigare, säger regionens smittskyddsläkare Peter Ulleryd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons