1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Förbundets önskan: Fem brottare till OS

Två är redan klara för Tokyo-OS.
Förbundets förhoppning är att ytterligare brottare ska kvala in via turneringarna i Ungern och i Bulgarien.
Johanna Lindborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Alex Kessidis i 77-kilosklassen. Henna Johansson i 62. Det är brottarduon som har säkrat sina platser i Sveriges trupp till OS i Tokyo och därmed får en bekvämare resa fram till Japan.

För sex andra väntar det motsatta.

Nämligen tuffa OS-kval – först och främst Europakvalet i Ungern den 19-22 mars – där endast finalplats ger biljett till sommarspelen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Sportchefen Zakarias Tallroth säger att förbundet ändå hoppas att två, tre brottare ska lyckas hantera pressen och stressen som krävs för att ansluta sig till OS-brottarna Kessidis och Johansson.

"Realistiskt"

– Fem brottare, då är det bra. Det är realistiskt också. Blir det fler än så är det vara bonus, säger han.

– Det är väldigt tufft. Har man tre realistiska chanser så kvalar en person in, om man leker lite med odds. Det skulle kunna gå bättre, det skulle kunna gå sämre. Har vi fyra brottare till OS så får vi vara nöjda.

Tallroth räknar med att Sofia Mattsson tar plats i 53 kg och säger att "det finns stora förhoppningar" på Zakarias Berg i 87-klassen.

– Det är han som är meritmässigt bäst. Han har ett EM-brons och har också slagit flera av de bästa i världen under det senaste året. Han kan slå allihop, säger han.

De som inte säkrar OS-plats i första kvalet kan eventuellt få en ny chans i världskvalet i Bulgarien den 30 april–3 maj. I dagsläget är det dock bara Mattsson och Berg – om det krävs – som ser ut att få åka till båda kvaltillfällen.

– Det är några av dem som åker som behöver steppa upp och om de gör det men ändå inte kvalar in – då får de en chans till, säger Tallroth.

– Men om de åker direkt och vi känner att de är för långt ifrån den yttersta nivån, då kanske de inte får åka till andra.

Lindborg vill lyckas

Johanna Lindborg, som knep ett brons i Italien-EM, hoppas vara en av de som "steppar upp" och ordnar en OS-plats redan i Ungern.

– Att kvala till OS och få vara med i Tokyo – det är min dröm. Samtidigt vet jag att det kommer fler OS och jag känner ingen stress, men det är det jag absolut tänker på varje dag, säger hon.

TT: Varje dag?

– Ja. I mobilen har jag en bakgrundsbild från när jag står och tittar ut över Tokyo, så där kommer det varje gång.

– Det här häftigt att sträva mot någonting och att hela tiden försöka bli bättre.

Lindborg säger att hon vet hur svårt det kommer att bli men hon räds inte att ta sig an uppgiften som väntar.

Snarare tvärtom.

– Det känns spännande och häftigt att vara med och att allt gäller på en och samma dag. Du måste ta dig till final. Jag ser fram emot utmaning mer än att se det som en stor press, säger hon.