1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

FN: Nära 4 000 civila offer i Afghanistan

Kriget mot militanta islamistgrupper i Afghanistan har dödat eller skadat minst 3 812 civila under årets första sex månader, enligt en ny FN-rapport. Samtidigt börjar tiden rinna ut för att nå USA:s mål om en fredsplan före september.
Afghanistans president Ashraf Ghani. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT

I rapporten om krigets civila offer märks framför allt en ökning av dödligt våld från afghanska regeringssoldater samt Nato-ledda styrkor. Minst 717 civila dog och 680 skadades i samband med attacker från regeringstrogna trupper. Det är en ökning med 31 procent jämfört med samma period förra året.

Anhängare till IS eller talibanrörelsen dödade i sin tur 531 och skadade 1 437 civila afghaner. I 985 fall rörde det sig om riktade attacker mot företrädare för regeringen, hjälparbetare och byledare.

Rapporten släpps samtidigt som nya fredssamtal hålls mellan talibanrörelsen och representanter för den amerikanska regeringen. Afghanistans minister för fredsfrågor påstod i helgen att även direkta samtal mellan afghanska regeringen och talibanrörelsen kommer att hållas inom två veckor, något som talibanerna hittills har avfärdat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Efter flera våldsamma dåd under förra veckan enades USA och Afghanistan om att försöka skynda på fredsförhandlingarna. "Nu är det dags att accelerera försöken att uppnå ett förhandlat slut på kriget i Afghanistan", sade länderna i ett gemensamt uttalande.

Ändrad: I en tiigare version angavs felaktigt 4 000 döda i rubriken. Siffran innehåller både döda och skadade.