1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Filmfestival drar ner på kändisarna

Johnny Depp, Salma Hayek och Sigourney Weaver till trots – de internationella stjärnorna lyser med sin frånvaro på årets filmfestival i Berlin.
Johnny Depp är en av de kändisar som trots allt kommer till filmfestivalen i Berlin. Arkivbild.
Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Salma Hayek kommer till Berlin för att lansera filmen "The roads not taken". Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Sigourney Weaver spelar med i öppningsfilmen "My Salinger years". Arkivbild.
Foto: John Locher/AP/TT

Festivalens nya ledning satsar mer på att presentera filmer från hela världen än på att bjuda in kändisar att gå på röda mattan. Samtidigt har det under de senaste åren mer och mer märkts att de stora amerikanska filmbolagen hellre satsar på festivalerna i Cannes och Venedig än på Berlin.

Få svenska filmer

Det svenska deltagandet i år är också begränsat – Stellan Skarsgård representerar en norsk film, Levan Gelbakhiani från Guldbaggebelönade ”And then we danced” har valts ut som så kallad shooting star, den nya Sune-filmen visas i barn- och ungdomssektionen och dokumentären ”Always Amber”, om två hbtq-ungdomar, får världspremiär.

Inleder nu på torsdag kväll gör ”My Salinger years”, ett drama om en ung kvinna som arbetade på det förlag där den mytomspunne författaren JD Salinger publicerades. Margaret Qualley och Sigourney Weaver har huvudrollerna.

Irons är ordförande

Juryn, vars ordförande är Jeremy Irons, kommer sedan att bedöma bland annat en ny version av ”Berlin Alexanderplatz” (tidigare gjord som lång tv-serie av Rainer Werner Fassbinder), ryska experimentella ”Dau Natasha”, amerikanska ”First cow”, argentinska ”The intruder”, Sally Potters ”The roads not taken” (med bland andra Salma Hayek och Javier Bardem) och brasilianska ”All the dead ones”.

I de många sidosektionerna hittar vi Stellan Skarsgård i den verklighetsbaserade norska filmen ”Hopp”, danska ”Wildland” med Sidse Babett Knudsen, ”Minamata” med Johnny Depp, Matteo Garrones liveversion av ”Pinocchio” med Roberto Benigni och den australiska westernfilmen ”High ground”.

Festivalen inleds den 20 februari och avslutas den 1 mars.