1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Omstridd rysk skådespelardom kan mildras

Det ryska åklagarväsendet ber en domstol att skyndsamt släppa skådespelaren Pavel Ustinov mot borgen och att mildra den i sociala medier mycket uppmärksammade fängelsedomen mot honom.
Domstolen svarar att den på fredagen ska besluta om ett eventuellt frisläppande.
Demonstranter i Moskva på onsdagen kräver att den fängslade skådespelaren Pavel Ustinov släpps.
Foto: AP/TT

Den 23-årige Ustinov greps på en gata i Moskva i somras när en demonstration mot president Vladimir Putin pågick en bit därifrån. Ustinov har sagt att han inte tänkt delta i protesten men att han greps ändå. Bilder från händelsen visar honom stå och prata i telefon när kravallutrustad polis rusar fram och börjar slå honom med batongerna.

Han är en av flera personer som dömts till fängelse sedan de gripits i samband med protester i somras mot att oberoende kandidater nekades att ställa upp i lokalval i Moskva.

Ustinov dömdes i måndags mot sitt nekande till tre och ett halvt års fängelse för påstått våldsamt motstånd mot polisen vilket i sin tur fått många ryssar att protestera. Tiotals av dem är skådespelare och andra kulturpersonligheter som i vanliga fall noggrant håller sig undan politiken men som har miljontals följare på sociala medier.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Också många lärare, läkare, förläggare, it-specialister och över 100 präster anslöt sig till protesterna mot behandlingen av Ustinov.