1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fack: Lärare i riskgrupper bör få vara hemma

Lärarnas riksförbund tycker att lärare i riskgrupper ska få vara hemma från jobbet med statligt stöd. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Lärarnas riksförbund säger att de lärare som tillhör riskgrupper borde få stanna hemma från jobbet med statlig ersättning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi anser att lärare som ingår i riskgrupper ska kunna vara hemma från jobbet utan att få löneavdrag eller att tvingas, som det ibland blivit, felaktigt gå på sjukpenning. Här borde man omfattas av smittskyddspenningen, säger förbundsordförande Åsa Fahlén till radion.

En person som inte kan arbeta för att det finns misstanke om coronasmitta kan i dag ha rätt till det som kallas smittbärarpenning. Det finns förslag om att utvidga stödet till det som kallas smittbärarpenning, något som Lärarnas riksförbund är positiv till och som man vill att exempelvis lärare med underliggande sjukdomar ska kunna ta del av.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– När Folkhälsomyndigheten går ut och uppmanar folk att vara försiktiga och hålla sig undan, särskilt då personer i riskgrupper, så tycker vi det är underligt att lärare i riskgrupper inte får vara hemma med smittskyddspeng, säger Åsa Fahlén.