Facebook varnas för risker med kryptering

I ett gemensamt brev till Facebooks grundare Mark Zuckerberg varnar en mängd barnrättsorganisationer världen över för konsekvenserna av en kommande kryptering i företagets meddelandetjänst Messenger.
Krypteringen kan leda till allvarligare och mer omfattande sexuella övergrepp på plattformen, befarar brevskrivarna.
"Människor vill att vi anstränger oss för att skydda deras data", skrev Facebooks grundare Mark Zuckerberg i samband med att han berättade om den kommande krypteringen. Arkivbild.
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Facebook planerar att kryptera samtliga tjänster för privat kommunikation på plattformen, ett steg på vägen mot att göra tjänsten fullständigt privat – till och med för företaget självt.

Zuckerberg aviserade ändringarna i ett blogginlägg i mars 2019, där han förklarade avsikten med den kommande krypteringen.

"Meddelanden och telefonsamtal tillhör de mest känsliga och privata konversationer som människor har, och i en värld av ökade cybersäkerhetshot och omfattande myndighetsinblandning i många länder vill människor att vi anstränger oss för att skydda deras mest privata data. Det känns rätt för mig, så länge som vi ser till att ha så bra säkerhetssystem som vi bara kan för att stoppa illasinnade aktörer, inom begränsningarna för en krypterad tjänst".

Svenska Ecpat

Men de 129 barnrättsorganisationer som har skrivit under brevet till Facebookgrundaren, däribland svenska Ecpat, befarar att Facebook inte tar tillräcklig hänsyn till de möjligheter som fullständigt privata meddelandetjänster ger för personer som försöker utnyttja barn på nätet.

"Vi ber dig att förstå och acceptera att en ökad risk för barnövergrepp via Facebook inte är en risk värd att ta. Barn ska inte fara illa på grund av kommersiella beslut eller designval", skriver organisationerna.

"Ögonbindel"

Krypteringen riskerar att göra det lättare för förövare att utnyttja barn direkt genom Facebooks tjänster, och att de enklare kommer att kunna komma undan med det, enligt organisationerna.

Med denna förändring verkar Facebook vilja "sätta ögonbindel på sig själv", anser brevskrivarna.

En talesperson från Facebook skriver i ett svar på kritiken att barns välmående på plattformen är avgörande för företaget:

"Vi har varit branschledande i arbetet med att skydda barn från utnyttjande och vi tar med oss samma inställning och ledarskap in i arbetet med krypteringen".

Läs mer

Debatt och dialog

Debatt: Dra in gratis busskort i Borås

Gymnasieskolorna i Borås ska spara miljoner. Samtidigt får alla elever gratis busskort, oavsett hur nära skolan de bor. Det är inte rimligt.

Sport

Borås föll i tajt match: ”De sköt ruskigt bra hela”

Basket av hög kvalitet.

Kultur

Patrick Modiano – inte så smal som man tror

Den franske nobelpristagaren Patrick Modianos djupt personliga tilltal till sina läsare och hans lätt distingerade stil skulle kunna göra honom till en smal författare som bara läses av en liten, exklusiv skara.

Sport

Efter rysare – Baik närmar sig slutspel: ”Vi har vänt på det”

Baik vann efter en rysaravslutning.

Sport

Fristad längre från att vinna serien: ”Skulle inte sätta mina kronor på det”

Fristad klarade inte av att vinna över Tvåstad.

Insändare

Insändare: Se mobbning för vad det är – ett lagbrott

Så länge vi kallar övergreppen i skolan för mobbning kommer vuxenvärlden inte att ta dessa på tillräckligt stort allvar, skriver Erik Rezazadeh.