Annons

Expert: Ljus i mörkret – men inget krigsslut

Ett tecken på krigets regionala dimensioner och ett "ljus i mörkret" – men ännu är det långt till fred i den övergripande konflikten i Jemen.
Så definierar en expert uppgifterna om att en lösning är på gång i en av delkonflikterna i Jemen.
Jemen • Publicerad 25 oktober 2019
Jemens president Abd Rabbu Mansur Hadi. Arkivbild.
Jemens president Abd Rabbu Mansur Hadi. Arkivbild.Foto: Hasan Jamali

Enligt olika källor har landets internationellt erkända regering nått en uppgörelse om maktdelning med separatiströrelsen STC i södra Jemen. Rörelsen – som sedan i somras har stridit mot sina forna allierade och kastat ut regeringssidan från hamnstaden Aden i söder – ska få hälften av ministerposterna i en ny regering. Avtalet ska undertecknas på tisdag och regeringen flytta tillbaka till Aden inom kort.

– Det här är mer en återförening av den allians som fanns mot Huthirebellerna tidigare, inte någon lösning på konflikten i stort, säger Samuel Bergenwall, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Annons

En militär koalition där sunnimuslimska länder i regionen, inte minst Saudiarabien och Förenade arabemiraten (UAE), ingår har sedan 2015 bekämpat Huthirebellerna, som stöds av shiamuslimska Iran. Detta sedan rebellerna 2014 kastade ut president Abd Rabbu Mansur Hadi och hans regering från Jemens huvudstad Sanaa och ryckt fram även i andra delar av landet.

"Påverka sina ombud"

Bergenwall pekar på att UAE med hjälp av STC haft militära framgångar i södra Jemen mot huthierna. Men nu har UAE beslutat att minska sin militära närvaro i Jemen, vilket i sin tur skapat spänningar med Saudiarabien.

President Hadi lever i exil i Saudiarabien, som stödjer regeringssidan men som har haft mycket svårare att vinna mark från rebellerna i norra Jemen än vad det mycket slagkraftigare STC gjort i söder.

Uppgörelsen mellan STC och regeringen ska ses som att också UAE och Saudiarabien lyckats enas i frågan, enligt Bergenwall.

– Just nu verkar de ju i alla fall kunna komma överens och påverka sina ombud i Jemen.

Omöjligt vinna

Bergenwall har mycket svårt att tro att STC kommer att släppa kravet på att få bilda staten Sydjemen, utan påpekar att det hela rör sig om en kompromiss.

Enligt honom innebär avtalet, och UAE:s beslut att minska sin militära närvaro, att det "i princip blivit omöjligt" för koalitionen att vinna kriget mot huthierna.

För rebellerna är det negativt att motsidan inte längre slåss med varandra. Men å andra sidan är det positivt för huthierna att UAE backar, att STC inte är intresserat av att avancera norrut och att regeringssidan och saudierna är så militärt svaga på marken, säger Bergenwall.

– Det ser ganska bra ut för huthierna.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons