1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

EU:s vägpaket får köra vidare

Planerade nya regler och villkor för lastbilstrafiken i EU lever vidare sedan EU-parlamentets transportutskott röstat nej till att skrota hela paketet.
Lastbilar kontrolleras på väg ut genom tunneln under Engelska kanalen. Arkivbild.
Foto: Denis Charlet/AP/TT

Den dikeskörning som planerats av ledamöter från främst Öst- och Centraleuropa röstades ned med god marginal i utskottet, 30 röster mot 19.

Paketet innehåller bland annat nya regler för arbetsvillkor, vilotider och så kallad cabotagetrafik för lastbilschaufförer som kör i andra länder än hemlandet.

Flera av de svenska ledamöterna har tryckt på för att få igenom paketet och hoppas nu att utskottet i nästa vecka även ska ge klartecken till slutliga kompromissförhandlingar med EU:s medlemsstater.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

"Prutmån"

– Det var skönt att det blev 30–19 och inte 25–24 eller något sådant. Nu finns det en liten prutmån till på tisdag, säger Danielsson på telefon från Strasbourg.

"Skönt att arbetet mot bättre regler nu kan fortsätta", konstaterar i sin tur utskottskollegan Peter Lundgren (SD) via Twitter.

De nya lastbilsreglerna har varit en stor stridsfråga mellan öst och väst, där åkare och chaufförer från EU:s nyare medlemsländer i Öst- och Centraleuropa inte vill förlora konkurrensfördelen av att göra låglönekörningar i väst.

I Nord- och Västeuropa har det samtidigt funnits en både facklig och säkerhetsmässig oro och irritation över utlandschaufförernas arbetsvillkor.

Klart i januari?

Om majoriteten i transportutskottet får som den vill även på tisdag hoppas Johan Danielsson på en ganska snabb slutförhandling med EU-ländernas regeringar.

– Nu är det dags att slutföra det här. Jag har goda förhoppningar om ett slutresultat till början av nästa år, säger Danielsson.