1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nytt brittiskt brexitförslag landade hos EU

Storbritanniens regering har nu i skrift skickat över sina förslag om ett brexitavtal till EU – åtminstone till en viss del.
Fast man tänker inte känna sig bunden av fransk-finska krav på ett färdigt bud före den 30 september.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.
Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

EU-kommissionen har upprepade gånger efterlyst skriftliga förslag från London för att få svart på vitt om vad de nya brittiska önskemålen innebär.

Och nu har posten kommit fram.

– Vi har fått dokument från Storbritannien och med dem som grund kommer vi att ha tekniska diskussioner i dag och i morgon om vissa aspekter när det gäller tullar, tillverkning och regler kring sanitet, säger EU-kommissionens chefstalesperson Mina Andreeva på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

Även från Storbritannien bekräftas uppgifterna.

– Vi har nu delat med oss i skriftlig form ett antal konfidentiella papper som rör de idéer som Storbritannien lagt fram, säger en regeringstalesperson, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Möte i Bryssel

EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier ska träffa Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay i Bryssel under fredagen.

– Låt oss arbeta kreativt för att säkra ett avtal, säger Barclay i ett tal i Spanien under torsdagen.

Från Storbritannien meddelas samtidigt att fortsatta förslag i skrift endast kommer när London bestämmer det – ett klart svar till ett uttalande från Finland och Frankrike om att kräva besked senast den 30 september.

– Vi kommer att lägga fram formella skriftliga lösningar när vi är redo, inte efter någon konstgjord tidtabell, och när EU är tydliga med att de ser konstruktivt på dem (förslagen) som en ersättning för nödlösningen, säger en regeringstalesperson i London, enligt Reuters.

Domstolen grubblar

Beskeden kommer samtidigt som Högsta domstolen i Storbritannien är inne på sin sista dag av utredandet om huruvida regeringens beslut att hemförlova parlamentet fram till den 14 oktober är lagenligt eller inte.

Ett utslag kan komma redan under torsdagen, men väntas först senare.

I Nordirland har under tiden unionistpartiet DUP öppnat för att acceptera en särskild lösning för Nordirland efter brexit för att undvika en hård gräns mot Irland, rapporterar tidningen .

Partiet har tidigare starkt motsatt sig att Nordirland behandlas annorlunda jämfört med resten av Storbritannien.

Irland har luftat starka invändningar mot den brittiska hållningen i brexitfrågan. En talesperson för Irlands premiärminister Leo Varadkar uppger nu att denne haft kontakt med sin brittiske kollega Boris Johnson och att de båda hoppas kunna mötas i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York i nästa vecka.

Vissa framsteg

Boris Johnson träffade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junker i onsdags och nu andas britten viss optimism.

– Jag tycker att vi gör vissa framsteg, sade han dagen därpå.

Också Juncker uttalade sig på torsdagen och anslog en optimistisk ton även om hans ståndpunkt inte skilde sig från vad EU sagt tidigare.

I en intervju med ick han frågor om den tunga tvistefrågan om en nödlösning – backstop på brexitengelska – för att bevara gränsen öppen mellan Nordirland och Irland.

Juncker svarade att nödlösningsförslaget visst kunde skrotas – men bara om Storbritannien presenterade ett idiotsäkert alternativ