1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Coronaviruset förhindrar polskors aborter

Sedan Polen klubbade igenom en av Europas strängaste abortlagstiftningar har många kvinnor tvingats söka sig utomlands om de vill avsluta sina graviditeter. Något som nu nästintill omöjliggörs när allt fler länder stänger sina gränser för att stävja spridningen av covid-19.
Litauiska gränsvakter syns vid gränsen till Polen den 20 mars.
Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Tidigare protest mot vidare skärpning av Polens abortlagstiftning. Arkivbild från Wroclaw.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

Natalia Broniarczyk driver en ideell organisation som hjälper polska kvinnor att genomföra abort, och hon berättar att organisationens jourtelefon gått varm sedan landets gränser stängdes förra veckan.

– Tanken på att vi skulle behöva berätta för någon att pandemin innebär att hon inte kommer att kunna genomföra sin abort är rent fruktansvärd, säger Natalia Broniarczyk.

Polen har en av Europas strängaste abortlagstiftningar och abort tillåts endast vid våldtäkt, incest eller hot mot moderns liv. Även i sådana fall händer det dock att aborten inte kan genomföras då sjukvårdspersonal kan vägra med hänvisning till sin tro.

Lagstiftningen har fått många polska kvinnor att söka sig utomlands för vård – något som i coronavirustider blivit nästintill omöjligt.

– Gränserna stänger, flygbolagen ställer in sina avgångar och köerna vid de ännu öppna gränsstationerna kan bli timslånga. Kombinerat kommer det här att bli oerhört tungt för de som vill avsluta sin graviditet, säger en annan kvinna som engagerar sig för abort.