1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Coronavirus till rymden? Njet, säger Ryssland

Flera anställda på den ryska rymdstyrelsen Roscosmos har konstaterats covid-19-smittade. Men det är ingen fara för nästa tur till Internationella rymdstationen (ISS), som bland annat ska ta hem svenskamerikanskan Jessica Meir, försäkrar ryssarna.
Christopher Cassidy, Anatolij Ivanisjin och Ivan Vagner tränar för fullt inför rymdresan. Bilden är från Stjärnstaden utanför Moskva i mars.
Foto: Pavel Golovkin

Det är på torsdag i nästa vecka det ryska rymdskeppet Sojuz MS-16 ska skjutas upp från Bajkonur-basen i Kazakstan. Ombord finns amerikanen Christopher Cassidy samt ryssarna Anatolij Ivanisjin och Ivan Vagner.

Trion ersätter ryssen Oleg Skripochka, Jessica Meir och Andrew Morgan, som veckan efter tar kapseln ner till jordytan efter sin tid som besättningsmedlemmar uppe på ISS.

Den senaste tiden har det väckts frågetecken om uppskjutningen blir av, men Roscosmos försäkrar att schemat ligger fast, trots coronavirusfall inom myndigheten.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

– Det har inte förekommit kontakt mellan de sjuka och besättningen som förbereder sig. Kosmonauterna och astronauten har praktiskt taget isolerats helt, säger en källa till nyhetsbyrån Interfax.

Jessica Meir är från USA-delstaten Maine, men har rötter i Sverige och svenskt medborgarskap. Hon har varit på ISS sedan i september i fjol.