1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bolivias Morales siktar på fjärde mandatperiod

Han är den sista sittande presidenten som kom till makten under Latinamerikas vänstervåg vid sekelskiftet. Evo Morales spås vinna en omstridd fjärde mandatperiod.
Men kritiserad för maktfullkomlighet väntas hans stöd sjunka i söndagens val.
Bolivias president Evo Morales bland anhängare i byn Villa 14 de Septiembre i regionen Chapare, där presidenten lade sin röst på söndagen.
Foto: Juan Karita/AP/TT

När Morales valdes 2006 blev han landets första ledare från Bolivias stora ursprungsbefolkning. Uppvuxen i fattigdom på den andinska högplatån och med en bakgrund som kokaodlare och fackföreningsledare innebar hans makttillträde för många en stark symbolisk upprättelse.

Sedan dess har han vunnit ytterligare två presidentval med bred marginal.

Ökande kritik

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Hans popularitet har grundats i att den utbredda fattigdomen minskats under hans styre och att ekonomin vuxit stadigt. Genom att nationalisering av landets viktiga olje- och gasindustri ökades statens inkomster vilket möjliggjort satsningar på sociala program och infrastrukturprojekt.

Samtidigt har han kritiserats för att tillåta korruptionen att breda ut sig och för att slösa pengar på onödiga skrytbyggen. Ett exempel är ett påkostat museum i presidenten hemby långt ute på landsbygden.

Han anklagas också för maktfullkomlighet. När han 2016 förlorade en omröstning om att ändra landets konstitution för att kunna ställa upp för en fjärde mandatperiod vände han sig till landets författningsdomstol. Domstolen, vars domare av många anses vara lojala med regeringen, gav honom grönt ljus att kandidera på nytt.

Möjlig andra omgång

Det har lett till protester och ett uppsving för oppositionen vars kandidat, expresidenten Carlos Mesa, nu ser ut att ge 59-årige Morales en ordentlig utmaning i söndagens val.

Regeringen har också pressats av en våg av bränder som förstört stora ytor skog. Miljövänner har anklagat Morales för att i sin iver att utöka jordbruksproduktionen ha uppmuntrat till avskogning.

De sista opinionsmätningarna gav presidenten 32 procents stöd mot 27 procent för Mesa, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Det skulle innebära att valet avgörs i en andra omgång den 15 december.

Vallokalerna öppnade klockan 14 svensk tid. De 7,3 miljoner röstberättigade väljer samtidigt ledamöter till parlamentet.