Annons

Baryard: "Det dumma är att man kan köpa sig in"

Kritikerna anser att kommersialiseringen har gått för långt och att hänsynen till hästarna brister.
Förespråkarna ser en positiv utveckling som gynnar ridsporten på sikt.
I helgen hoppar årets Global Champions Tour-serie i mål i New York, med Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson som svenska deltagare.
Ridsport • Publicerad 26 september 2019
Malin Baryard-Johnsson.
Malin Baryard-Johnsson.Foto: Pontus Lundahl/TT

Världsettan Steve Guerdat satte ned klackarna på ridstövlarna ordentligt när han vägrade att tävla i den världsomspännande touren.

Hans främsta invändning var och är att GCT är öppet för den som kan köpa sig en plats.

Annons

– Jag vill inte lämna efter mig en sport bara för de rika. GCT är inte vad jag vill att min sport ska vara, jag tror på en riktig sport med hjärta och atmosfär, som här i Falsterbo, sade schweizaren till SVT i somras.

En vattendelare

Touren, grundad av nederländaren Jan Tops, är en vattendelare. På ena sidan ryms gräsrotsvärderingar där hästarnas väl och ve och det sportsliga väger tyngst. På andra sidan finns ryttare och hästägare som lockas av de enorma prispengarna och möjligheten att ta en genväg in i startfältet.

Malin Baryard Johnsson tycker att man kan ha benen i båda lägren. I GCT ser hon brister, men också mycket som är gynnsamt för sporten.

– Det dumma med GCT är ett man kan köpa sig in och att det har blivit lite mer så. När jag började rida GCT var det topp 30 på världsrankningen som fick vara med. Nu är vi nere på topp 15. Det är en så liten klick. Det är inte helt lätt att slå sig in på GCT, men de här tävlingarna pushar andra tävlingar att bli bättre och att ge mer prispengar. Så det lyfter hela sporten, sade hon till TT i samband med att GCT besökte Stockholm i somras.

I Global Champions Tour tävlar ryttarna individuellt. Parallellt avgörs lagtävlingen Global Champions League. Den gäller också som kval till den individuella finalen i varje deltävling. Det är i GCL det blir riktigt problematiskt med det sportsliga. De 16 lagen ägs av sponsorer – som väljer vilka sex ryttare som ska ingå.

"Lagen är köpta"

Med andra ord: Du kan vara en i sammanhanget rätt knackig ryttare men sitta på en topphäst och via sponsorskap betala för att få vara med.

– Lagen är köpta, så är det. Det kostar att vara en lagsponsor. Jag har inte betalat en krona, jag har blivit uttagen i ett lag (Berlin Eagles), säger Baryard Johnsson.

– Det finns föräldrar som köper ett lag och låter sitt barn vara med, absolut. Men framförallt leder GCT till att andra tävlingar måste bli bättre. Touren ger oss enormt mycket sportsligt och erfarenhetsmässigt. Nivån på allting är ett snäpp högre. Det lockar de bästa eftersom det är så mycket pengar, fortsätter Baryard Johnsson.

Gett luft under vingarna

Hittills i år har landslagsstjärnan hoppat in 172 974,50 euro, med dagens svaga kronkurs ungefär 1 850 000 miljoner kronor. Med avdrag för skatter, utgifter och vad hästägaren ska ha ger det en bra slant för att fortsätta driva runt den egna verksamheten.

– Jag har gjort de stora mästerskapen, de största tävlingarna och allting, men GCT har gett mig lite luft under vingarna igen. Jag har ett upplägg som ger mig möjligheten att vara hemma och vara en bra mamma. Jag är borta mycket men jag tävlar maximalt två helger i månaden, säger Baryard Johnsson.

GP-finalen på Governors Island i New York, med 3,3 miljoner kronor i prispott, avgörs sent lördag kväll, svensk tid.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons