1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Barn med missbildade händer oroar i Tyskland

På bara två månader har tre barn med missbildade händer fötts i tyska Gelsenkirchen. Sedan de första fallen rapporterades har ytterligare två dykt upp i närliggande kommuner.
Tre barn med missbildade händer har på kort tid fötts i tyska Gelsenkirchen. Arkivbild.
Foto: Farnk May/AP/TT

På Sankt Marien-sjukhuset i Gelsenkirchen föds runt 800 barn varje år. Risken för missbildningar av den typ som nu rapporterats är en på 32 000. Sjukhuset har inte haft några sådana fall på flera år och tre på så kort tid är en kraftig avvikelse.

Orsakerna till skadorna är oklara. Familjerna har inga etniska, kulturella eller sociala gemensamma nämnare. Det enda de har gemensamt är att det kommer från samma geografiska område.

Oroliga föräldrar frågar sig nu om skadorna kan bero på bekämpningsmedel eller medicin. Men i Tyskland finns inget centralt register över missbildningar, vilket gör att ingen kan säga om det är en normal avvikelse eller om det verkligen finns anledning till oro.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Eftersom missbildningar hos nyfödda inte anmäls centralt och en klinik inte vet vad en annan gör, är det ingen som vet om fallet inte har större dimensioner i Tyskland, säger barnmorskan Sonja Ligget-Igelmund till , som var först med att rapportera om fallet.

Sjukvårdsdepartementet meddelar att "om det handlar om en avvikande ökning av missbildningar bland nyfödda måste det så snart som möjligt utredas". Samtidigt höjs krav från både politiker och läkare om ett centralt register.

I delstaten Nordrhein-Westfalen tar man frågan på största allvar och inlett en utredning lokalt och frågar alla kliniker i delstaten om de sett liknande missbildningar bland nyfödda.