1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bankaktier faller efter slopade utdelningar

Aktien i Unicredit, Italiens största bank, faller med nästan 5 procent på Milanobörsen sedan banken dragit tillbaka ett förslag om utdelning och återköp av aktier. Beslutet ligger i linje med rekommendationer från Europeiska centralbanken (ECB).
Den schweiziska storbanken UBS håller fast vid utdelningsförslag trots påtryckningar från regering och myndigheter. Arkivbild.
Foto: Evan Frost AP/TT

Den italienska konkurrenten Intesa Sanpaolo, vars aktie rasar nästan 7 procent, ska ta upp frågan om utdelning på ett styrelsemöte på tisdagen.

Det var i fredags som ECB uppmanade banker i eurozonen att stoppa utdelningar och återköpsprogram för sammanlagt cirka 30 miljarder euro (cirka 330 miljarder kronor) åtminstone till oktober i år. ECB vill i stället att avkastningen används av bankerna för att främja ekonomisk aktivitet i den recession som står för dörren till följd av coronapandemin.

Andra storbanker i Europa, som ABN Amro, Bank of Ireland och Rabobank, har liksom Unicredit sagt att man kommer att följa ECB:s rekommendationer, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. I Schweiz har dock storbanken UBS, trots rekommendationer från schweiziska myndigheter och landets regering, valt att hålla fast vid förslag om utdelning på motsvarande 11 miljarder kronor.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Frågan är het även i Sverige. Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen har sagt att han förväntar sig att banker och kreditmarknadsbolag avstår från att dela ut medel till aktieägare fram tills att den stora osäkerheten kring det ekonomiska läget har klarnat. Storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank har sedan dess skjutit upp utdelningsbeslut till senare i år.