1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Arenor kan byggas även utan OS

Sveriges olympiska kommitté håller på att ta fram koncepten för de arenor som behöver byggas om Stockholm-Åre får vinter-OS 2026.
Om Sverige förlorar omröstningen kan arenorna ändå komma att byggas.
Peter Reinebo, verksamhetschef för SOK, när IOK:s utvärderingskommission besökte Sverige och Stockholms stadion.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

De flesta arenor är redan byggda. Det är ju det som är tanken med Internationella olympiska kommitténs (IOK) nya riktlinjer för OS – att använda befintliga arenor i största möjliga mån.

Och det som måste byggas ska det finnas en efterlevandeplan för i 30 år framöver. Detta för att det inte ska stå tomma arenor efter spelen.

Det som ska byggas är en skidanläggning och en skridskohall. Det finns två alternativ för skidanläggningen, Hamra i Huddinge kommun och Bisslinge i Upplands Väsby kommun.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Bisslinge har fördelar med kommunikationen och Hamra har fördelen av att den ser ut som en anläggning i sig, säger Reinebo i samband med SOK:s årsmöte.

Ishallen för skridsko är tänkt att byggas i Järfälla och bli en multihall för hastighetsåkning, konståkning, curling och ishockey.

– Idén är att inte be någon offentlig part om bidrag eller garanti utan att lotsa fram samarbetsprojekt som kan bära sig långsiktigt, säger Reinebo.

– I ishallen är det en eller flera privata investorer som ska stå för kostnaden medan investeringen i ett skidområde är tänkt att bli en hybrid mellan aktuell kommun och några privata intressenter.

OS-bolaget ska sedan hyra anläggningarna för OS.

– Anläggningarna är intressanta att bygga oavsett om vi får OS eller inte, för framtiden.

Den 24 juni beslutar IOK om Stockholm-Åre eller Milano-Cortina får vinter-OS 2026.