1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Allt färre rökande spädbarnsmammor

Andelen rökande småbarnsmammor fortsätter att minska. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT

En rökande kvinna med en barnvagn var en ovanlig syn år 2017. Framför allt i Västerbotten, Stockholm och Västernorrlands län.

Detta enligt statistik från Socialstyrelsen som visar att andelen rökande småbarnsmammor fortsätter att minska. I Sverige som helhet rökte bara tre procent av mödrarna under barnets fyra första veckor 2017, en andel som sedan ökade till fyra procent när barnen är åtta månader gamla.

Det innebär att andelen barn med rökande mammor mer än halverats de senaste 15 åren. Bland småbarnspapporna, däremot, går det trögare. Deras rökning har också minskat, men inte lika mycket.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Statistiken visar dock att de regionala skillnaderna är stora. I Västerbotten var andelen småbarn med rökande mammor, både vid 0–4 veckor och vid 8 månaders ålder, mindre än 2 procent. I Blekinge, Skåne, Södermanland, Värmland och Kalmar län, däremot, var det mer än dubbelt så vanligt. I dessa län rökte mer män fyra procent av mammorna under barnets fyra första veckor, och närmare – eller till och med mer än – sex procent när barnen var åtta månader gamla.