Annons

Odemokratisk kultur i stadshuset

Det är inte första gången vi ser de etablerade partierna i Borås vara mer måna om att sopa obehagligheter under mattan än att fokusera på åtgärder, skriver sverigedemokrater.
Debatt • Publicerad 18 maj 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Jan Pettersson

Under hösten uppmärksammade Sverigedemokraterna att samhällsbyggnadsförvaltningens utgifter helt plötsligt ökade med mångmiljonbelopp sista kvartalet. Det visade sig att utgifter på flera miljoner var betalda utan att dessa varit föremål för ett beslut från den demokratiskt valda och ansvariga nämnden.

Ett par exempel på detta är arkitekttävlingen Europan 15 (1 375 000 kronor inklusive moms) och en två minuter och 49 sekunder lång reklamfilm om Borås (750 000 kronor inklusive moms). Efter att vi granskat utgivna delegationer kunde vi konstatera att det heller inte fanns någon utgiven delegation som rymde dessa belopp. Så hur kunde detta ske och hur kan vi förhindra att något liknande sker framöver?

”Styrningen av staden har influenser som närmast påminner om den hierarkiska styrning som återfinns hos vissa odemokratiska statsskick.”
Annons

Vi lyfte frågan till kommunstyrelsen, som har tillsynsplikt över kommunens nämnder. Kommunstyrelsens ordförande, Ulf Olsson (S), ansåg anmärkningsvärt nog inte att det var en fråga för kommunstyrelsen, utan menade att samhällsbyggnadsnämnden själv borde utreda detta. Vid flertalet tillfällen har vi lyft frågan i samhällsbyggnadsnämnden men bemötts med ”goddag yxskaft”-svar. Samtliga partier i samhällsbyggnadsnämnden, utom Sverigedemokraterna, röstade slutligen för att frågan skulle begravas istället för att utredas.

När lagstadgade demokratiska spelregler inte efterlevs och övriga oppositionen, Moderaterna och Kristdemokraterna, är lika ointresserad som de styrande att utreda frågan, kommer man osökt än en gång att tänka på det ”gentlemen’s agreement” som Ulrik Nilsson (M) tidigare har refererat till, som skall finnas mellan de etablerade partierna. Det är inte första gången vi ser de etablerade partierna vara mer måna om att sopa obehagligheter under mattan än att fokusera på åtgärder.

Efter samtal med tjänstemän börjar vi se en röd tråd framträda över hur Borås stad i verkligheten styrs. Detta genom informella beslut, där kommunalråden ger order till tjänstemännen. Problemet är att kommunalråden i direkt mening inte har några sådana befogenheter, vilket gör att de svårligen kan göras ansvariga för något beslut som de inte har något mandat till att fatta, som inte följer de demokratiska processerna samt heller inte dokumenteras.

Socialdemokraterna med Ulf Olsson i spetsen ser ett lika litet problem med detta som de gör med att tjänstemannaskrivelser och politiska texter i staden blandas så att det inte går att utläsa vad som är vad. Styrningen av staden har influenser som närmast påminner om den hierarkiska styrning som återfinns hos vissa odemokratiska statsskick. Detta är inte värdigt en demokrati år 2019.

Kristian Silbvers (SD), ledamot i kommunstyrelsen samt samhällsbyggnadsnämnden

Andreas Exner (SD), kommunalråd

Jonas Ellerstrand (SD), ersättare i samhällsbyggnadsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons