Annons
Nyheter

USA: Ryska stridsflyg skickades till Libyen

Libyen/Ryssland/USA • Publicerad 26 maj 2020
Den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar, tredje från vänster, efter ett möte i Paris i maj 2018. Arkivbild.
Den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar, tredje från vänster, efter ett möte i Paris i maj 2018. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

Ryssland skickade nyligen stridsflyg till Libyen som understöd till ryska legosoldater som strider på den östlibyske krigsherren Khalifa Haftars sida, uppger USA:s regionkommando Africom.

Flygplanen lyfte först från Ryssland och mellanlandade i Syrien där de målades om för att dölja deras ursprung, uppger Africom, som ansvarar för USA:s militära operationer i Afrika.

Annons

Den amerikanska militären preciserar inte när flygplanen ska ha anlänt till Libyen.

Uppgifterna kommer dagen efter det att Libyens internationellt erkända regering uppgav att hundratals ryska legosoldater evakuerats från stridsområden söder om Tripoli. Reträtten följer på en rad bakslag den senaste tiden för Haftars offensiv mot huvudstaden.

Ryssland har hela tiden nekat till inblandning i konflikten.

Oljerika Libyen har härjats av kaos och konflikt mellan rivaliserande styren och miliser sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades i ett Nato-stött uppror 2011. Konflikten förvärrades när Haftar, som också stöds av Egypten, Förenade arabemiraten och Saudiarabien, inledde sin offensiv mot Triopli i april i fjol.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons