Annons
Nyheter

Trump: Kina gör allt för att jag ska förlora

USA:s president Donald Trump hävdar att Kinas hantering av coronaviruset är ett bevis på att Peking vill se Joe Biden som president efter höstens val.
USA • Publicerad 30 april 2020
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Donald Trump är pressad på grund av sin hantering av coronaviruset. Opinionsundersökningar visar att han ligger bakom Joe Biden, som är hans motståndare i presidentvalet.

Trump hävdar att Kina genom att medvetet sprida coronaviruset agerar för att USA ska få ny president i höst.

Annons

– Viruset skulle ha stoppats, men vissa valde att inte göra det och det är väldigt synd, sade han på en kort pressträff i onsdags, utan att nämna Kina vid namn.

Tidigare på dagen hade han i en intervju med nyhetsbyrån Reuters varit desto mer tydlig.

– Kina gör allt de kan för att jag ska förlora det här valet, säger Trump där.

Enligt intervjun funderar han nu på vilka konsekvenser spridningen av viruset kan få för Kina.

– Jag kan göra mycket. Det finns många alternativ. Vi tittar på vad som hände.

Tror inte på dåliga siffror

Väljarnas dom över presidentens agerande är enligt några av de undersökningar som har publicerats hård. För lite och för sent, är omdömet. Andra visar att presidenten ligger efter Biden i opinionen inför valet. Enligt en Reuters/Ipsos-undersökning som publicerades i veckan får Biden 44 procent, mot Trumps 40.

Men det är inte siffror som Trump litar på.

– Jag tror inte på undersökningarna. Jag tror att människorna i det här landet är smarta. Och jag tror inte att de skulle välja en man som är inkompetent, säger han.

– Det har han varit i 30 år. Allt han någonsin gjort har varit dåligt, hans utrikespolitik var en katastrof.

En undersökning publicerad i Fox News förra veckan visade att Biden ledde stort i flera viktiga delstater, som Michigan, Pennsylvania och Florida. Enligt flera amerikanska medier ska även interna mätningar som Trumps kampanj har tagit fram visat liknande siffror, och själva knutit det till presidentens presskonferenser under coronapandemin.

Olika bud om Sverige

Annons

Trump höll i onsdags ett rundabordssamtal med ledare för ett antal större företag om möjligheten att öppna upp USA. Under pressmötet efteråt pekade Trump på Sverige som ett exempel på att samhället inte behöver vara helt stängt.

– Svenskarna springer inte runt och skakar hand, kramar och kysser varandra. Deras barer är stängda och folket håller sig hemma, sade Trump, som för tre veckor sedan använde den svenska strategin för att bekämpa spridningen av viruset som ett varnande exempel för hur illa det kan gå. Men på torsdagen verkade presidenten angelägen att betona sin ursprungliga uppfattning om den svenska virusstrategin.

"Trots rapporter om motsatsen. Sverige betalar ett högt pris för beslutet att inte stänga ned. Fram till i dag har 2 462 personer avlidit där, vilket är ett mycket högre antal än grannländerna Norge (207), Finland (206) eller Danmark (443). USA har fattat korrekt beslut", skriver Trump på Twitter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons