Annons
Nyheter

Polens hälsominister vill skjuta upp valet

Polen • Publicerad 25 april 2020
Polska politiker under ett möte i det polska parlamentet under fredagen. Jaroslaw Kaczynski, ledare för det regerande, konservativa partiet Lag och Rättvisa (på andra raden till vänster) hoppas att kunna hålla valet med poströstning.
Polska politiker under ett möte i det polska parlamentet under fredagen. Jaroslaw Kaczynski, ledare för det regerande, konservativa partiet Lag och Rättvisa (på andra raden till vänster) hoppas att kunna hålla valet med poströstning.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Polens hälsominister Lukasz Szumowski (till vänster) pratar med den tyska hälsoministern Jens Spahn (mitten) under ett möte med EU:s hälsoministrar i Bryssel i mars. Mötets enda punkt var covid-19 och coronavirusutbrottet. Arkivbild.
Polens hälsominister Lukasz Szumowski (till vänster) pratar med den tyska hälsoministern Jens Spahn (mitten) under ett möte med EU:s hälsoministrar i Bryssel i mars. Mötets enda punkt var covid-19 och coronavirusutbrottet. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Det polska presidentvalet bör skjutas upp från nästa månad till 2022 på grund av coronaviruset, anser den polska hälsoministern.

– Det enda säkra valalternativet är att skjuta upp det i två år och ta hand om pandemin. Jag tycker det är den bästa lösningen och rekommenderar det, sade Lukasz Szumowski, hälsominister och kardiolog, till den kommersiella tv-kanalen Polsat under fredagen.

Annons

I en opinionsundersökning i mars ansåg 72 procent av väljarna att valet skulle skjutas upp på grund av hälsoriskerna kopplade till coronapandemin.

Trots påtryckningar från flera håll, både från allmänhet och från oppositionen, har regeringen vägrat att skjuta upp valet som är planerat till den 10 maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons