Annons
Nyheter

Nytt världsrekord för kvinnor

Rwanda sätter nytt världsrekord i andelen kvinnor i parlamentet – det blir kvinnor på drygt två av tre platser i det nya underhuset efter måndagens val, rapporterar tidningen The New Times i Kigali.
Rwanda • Publicerad 5 september 2018
Bild på Rwandas utrikesminister  Louise Mushikiwabo. Arkivbild.
Bild på Rwandas utrikesminister Louise Mushikiwabo. Arkivbild.Foto: AHMED OULD MOHAMED OULD ELHADJ

Redan tidigare hade det afrikanska landet högre andel kvinnor i toppolitiken än något annat land, men andelen stiger ytterligare efter parlamentsvalet.

Fler män än kvinnor föll offer för folkmordet, och sedan dess är Rwanda omtalat för många kvinnliga ledare. Landets grundlag från 2003 stadgar att 24 av underhusets platser är vikta för kvinnor som väljs av kommittéer i provinserna. Två väljs av ungdomar och en av handikapporganisationer, vilket lämnar 53 platser till det allmänna val som nu hållits.

Annons

Valet innebär också att president Paul Kagames parti FPR och dess allierade behåller ett starkt grepp om makten. De tar i stort sett alla de 53 platserna i valet, enligt preliminära siffror.

Men de som uttryckt farhågor kring Kagames auktoritära drag finner hopp i att miljöpartiet DGPR för första gången nu kommer in i parlamentet, med 2 platser.

– Det är ett tecken på att Rwanda öppnar upp det politiska spektrat, säger DGPR-ledaren Frank Habineza enligt nyhetsbyrån AFP.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons