Annons
Nyheter

Musk i uppgörelse med finansinspektionen

Teslas vd Elon Musk har gjort en uppgörelse med den amerikanska finansinspektionen (SEC) enligt domstolsdokument som affärssajten CNBC refererar till. Uppgörelsen innebär att Musk får stanna kvar som vd men ska betala 20 miljoner dollar i böter samt lämna ordförandeposten i företaget i minst tre år.
USA • Publicerad 30 september 2018
Elon Musk, vd på Tesla. Bilden är från tidigare i september.
Elon Musk, vd på Tesla. Bilden är från tidigare i september.Foto: Chris Carlson

SEC har stämt Musk för värdepappersbedrägeri efter att han den 7 augusti skrev på sitt Twitterkonto, med fler än 22 miljoner följare, att han övervägde att privatisera elbilstillverkaren och ta företaget från börsen.

Musk meddelade senare att han ändrat sig. Enligt finansinspektionen var uppgifterna från Musks på Twitter "falska och vilseledande" och "skapade märkbar förvirring och marknadsstörning för Teslaaktien och skadade investerare".

Annons

Uppgörelsen måste fortfarande godkännas av domstolen. Men enligt den ska Musk också betala 20 miljoner dollar (drygt 177 miljoner kronor) i böter medan Tesla ska betala lika mycket samt utse två oberoende ledamöter i styrelsen.

SEC lämnade in stämningen efter börsens stängning på torsdagen, och Elon Musk tillbakavisade kort därpå anklagelserna. Han sade att SEC:s "orättfärdiga handlande gör mig mycket nedstämd och besviken".

Teslas ledning och styrelse ställde sig bakom Musk och sade att de "har fullt förtroende för Elon, hans integritet och hans ledarskap".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons