1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Borås stänger gymnasier – specifik elevgrupp i fokus: ”Vår första prioritet”

Nu stänger alla gymnasieskolor, högskolor och vuxenutbildningar i Borås. På obestämd framtid sker undervisningen istället på distans.
”Det finns en god beredskap”, säger förvaltningschef Christer Samuelsson.

Från och med onsdag 18 mars kommer all undervisning på Borås stads gymnasieskolor, vuxenutbildningar, SFI och yrkeshögskolor ske på distans. Undantag gäller särskolans verksamhet. Högskolan i Borås kommer även dem lägga om till distansundervisning så långt det är möjligt.

– Det här var väntat. Vi hade förberett oss för olika scenarier och det här var ett av dem, säger Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltingens chef Christer Samuelsson.

Han menar att det finns en god beredskap på skolorna att sköta undervisningen på distans.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Vi har de tekniska verktygen för det och en vana att presentera och lägga ut material på vår läroplattform. I så här stor skala har vi inte gjort det innan men bedömningen är att det ska gå bra.

Foto: Jan Pettersson

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden är ytters ansvarig för verksamheten och ska säkerställa att eleverna får den undervisning de har rätt till. Nämndens ordförande Andreas Cerny (L) har godkänt beslutet med fjärrundervisning.

– Jag har ingen anledning att tycka något annorlunda i detta. Jag vill också rikta ett stort tack och beröm till de chefer och medarbetare som har jobbat med de här förberedelserna, säger han.

I dagsläget vet ingen hur länge distansundervisningen kommer att pågå och många detaljer kring det praktiska, som exempelvis hur man rapporterar in närvaro och frånvaro, är fortfarande oklara. Ett utmaningsområde är yrkesutbildningarna, här pågår fortfarande planeringen för hur det ska organiseras.

– Vår första prioritet är att säkerställa att eleverna i årskurs tre går i mål och kan ta studenten som planerat i juni, säger Christer Samuelsson.

Två drabbade elever är Ella Uddgren och Magdalena Hautala som går tredje året på samhäll på Bäckängsgymnasiet.

– Jag är fundersam över hur det blir med betyg och student, om det kommer skjutas på framtiden eller om vi kommer ta igen det på annat sätt under helger eller så, säger Magdalena Hautala.

Båda är även osäkra på hur det kommer gå med studiemotivationen när de inte får gå till skolan.

– Jag har svårt att studera hemma för det är svårt att fokusera, så för min del är det lite negativt, säger Ella Uddgren.

Magdalena Hautala och Ella Uddgren.
Foto: Jan Pettersson

Även Högskolan i Borås var beredda på regeringens rekommendation och ställer nu om till distansundervisning.

– Vissa moment, som hjärtstartskurs för sjuksköterskor, är svåra att genomföra på distans. Så vi kommer ha personal på högskolan och vi låser inte för våra studenter, men i stort sett kommer vi ha det mesta på någon form av distans, säger högskolans rektor Mats Tinnsten.

En viktig del i deras arbete är att se till att inte studenter kommer i kläm.

– Vi har ju en ny läsperiod som börjar nästa vecka och flera studenter som skulle skrivit tenta den här veckan, tentor som ger ett förkunskapskrav för att påbörja nästa läsperiod. Det måste vi se till att de får dispens för så att de kan fortsätta ta del av den utbildning de tänkt sig.

Beslutet med fjärrundervisning är baserat på rekommendation från regeringen som i sin tur baseras på Folkhälsomyndighetens rekommendation att undervisning i gymnasieskolor inte ska bedrivas i skolans lokaler. Det motiveras bland annat med att gymnasieelever och studenter inte är i behov av omsorg.

Mats Tinnsten, rektor vid Högskolan i Borås.
Foto: Erik Jullander