Annons
Nyheter

"Hongkongs folk har blivit förrått av Kina"

Kina har förrått Hongkong och västvärldens företrädare måste sluta lura sig själva.
Det är budskapet från Hongkongs siste brittiske guvernör, Chris Patten.
Hongkong • Publicerad 23 maj 2020
Chris Patten, Hongkongs siste brittiske guvernör, är starkt kritisk till Kinas agerande. Arkivbild.
Chris Patten, Hongkongs siste brittiske guvernör, är starkt kritisk till Kinas agerande. Arkivbild.Foto: Vincent Yu/AP/TT
En av ledarfigurerna för demokratirörelsen, Joshua Wong (till vänster), talar till pressen under en protest mot Kinas utkast till säkerhetslagen.
En av ledarfigurerna för demokratirörelsen, Joshua Wong (till vänster), talar till pressen under en protest mot Kinas utkast till säkerhetslagen.Foto: Kin Cheung/AP/TT

– Hongkongs folk har blivit förrått av Kina, säger Patten i en intervju i brittiska The Times.

Han tillägger att Storbritannien har en "moralisk, ekonomisk och rättslig" plikt att stå upp för Hongkong.

Annons

I fredags lade Kina fram ett utkast till en ny nationell säkerhetslag som skulle ge Kinas parlament möjlighet att ta fram nya regler och ingripa mot vad som kallas omstörtande verksamhet och utländsk inblandning.

Det lokala styret i Hongkong har lovat att foga sig efter reglerna medan den starka demokratirörelsen har förfärats och uppmanat till protester.

EU, Australien, Storbritannien, USA och Kanada finns bland kritikerna som menar att lagen skulle underminera principen "ett land, två system". För att blidka oro för krympande demokrati lovade Kina att följa denna princip när Hongkong 1997 överlämnades från Storbritannien.

– Det vi ser är ett nytt kinesiskt diktatorskap, säger Patten till The Times.

Han säger att det måste bli ett slut på att svansa efter Kina och tro att någon belöning ska komma från det.

– Det har alltid varit en illusion, säger Patten.

Fakta: Hongkong

Hongkong är en särskild administrativ region (SAR) i Kina och har ett separat rättssystem.

Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen "ett land, två system". Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons