Annons
Nyheter

Hög andel smittade i Qatar

Qatar • Publicerad 17 maj 2020
Ett par på promenad vid vattnet framför Dohas skyline, i maj 2018. Arkivbild.
Ett par på promenad vid vattnet framför Dohas skyline, i maj 2018. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Antalet bekräftat coronasmittade i Qatar har överstigit 30 000, enligt de senaste siffrorna. Det innebär att drygt 1 procent av de 2,75 miljoner invånarna har testat positivt för covid-19 i den lilla Gulfstaten. Bara mikrostaterna San Marino och Vatikanstaten har ett högre antal smittade per capita, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Trots Qatars höga smittotal har dock endast 15 coronarelaterade dödsfall registrerats.

Annons

För att försöka bromsa smittspridningen fattades nyligen beslut om krav på att bära munskydd utomhus för invånarna. Reglerna trädde i kraft under söndagen.

Omkring 50 länder runt om i världen har infört liknande krav. Men Qatar går längst när det gäller straff för den som inte följer reglerna: upp till tre års fängelse och böter på upp till motsvarande omkring 500 000 kronor. Undantag från reglerna gäller dem som kör bil ensam.

Forskarna tvistar fortfarande om huruvida munskyddstvång överhuvudtaget är ett effektivt sätt att bekämpa smittspridning.

Sedan tidigare hålls moskéer, skolor, köpcentra och restauranger stängda i Qatar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons