1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Inbrott upptäckt i Tranemo. Träd över riksväg 42 på morgonen.
Sandstorm stoppar semesterfirare på Gran Canaria.
Foto: Johan Nilsson/TT

Västsverige

Ett inbrott upptäcktes i en lägenhet i Tranemo på lördagskvällen. Polisen fick kännedom om händelsen klockan 21.40.

Lägenheten ska ha sökts igenom, men det är oklart om något stulits.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Vid 06.30-tiden ska det ligga träd över hela körbanan på riksväg 42 mellan Tämta och Fristad. Personal har skickats till platsen.

En man i 20-årsåldern stoppades av polis när han körde bil i Alingsås vid 04-tiden. Han misstänks nu för drograttfylleri.

En flicka under 15 år blev under lördagskvällen överfallen och våldtagen utomhus i Göteborg, skriver polisen på sin hemsida.

Flickan passerade en tunnel där hon överfölls och släpades sedan enligt polisen in i ett närbeläget skogsområde där mannen våldtog henne.

Det var flickans mamma som anmälde våldtäkten.

Händelsen utreds som våldtäkt mot barn. Ingen har gripits. (TT)

Sverige

Hundratals svenska semesterfirare sitter fast på Gran Canaria efter det att en sandstorm lamslagit flygtrafiken – och ännu vet ingen när luftrummet kan trafikeras igen.

SAS skriver i ett mejl till TT under natten att 360 passagerare med biljetter tillbaka till Arlanda får övernatta på flygplatsen. Ytterligare 180 personer som var på väg från Göteborg till Las Palmas har omdirigerats till Faro i Portugal.

"Det finns för närvarande inga tillgängliga hotellrum på Gran Canaria", skriver SAS:s norska presschef John Eckhoff.

Flera hundra svenskar som skulle ha rest hem med Ving, Norwegian och TUI har också drabbats av den massiva sandstormen, en så kallad röd calima, som fört med sig röd sand från Sahara till Kanarieöarna.

Videoklipp som har publicerats i sociala medier visar hur himlen färgats disigt gulbrun av sanden.

Erik Asp, en av de drabbade resenärerna som tvingas övernatta på flygplatsen, säger till Expressen:

– Vi tittade ut genom fönstret och såg inte ens planen. Sikten var i princip obefintlig.

Spaniens nationella väderinstitut har varnat för kraftiga vindar på mer än 33 sekundmeter som väntas blåsa tills på måndag, enligt Reuters.

Värst drabbade väntas Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote bli.

På söndagsmorgonen ställer SAS in tre flyg till Las Palmas – från Stockholm, Oslo och Köpenhamn. (TT)

Världen

Reseförbud har utfärdats på flera ställen i Italien då antalet bekräftade coronavirussmittade i landet har ökat till 79. Två personer har hittills avlidit.

– Varken in- eller utresa kommer att tillåtas till områden som anses vara extra utsatta, säger Italiens premiärminister Guiseppe Conte under en presskonferens.

Även skolor och företag stängs i dessa utsatta områden. Flest smittade finns i regionen Lombardiet i norra Italien – 39 stycken. (TT)

Vermontsenatorn Bernie Sanders ser att få en rejäl marginal mot de andra i startfältet i Demokraternas nomineringsmöte i Nevada.

– Men jag skulle inte kröna honom som presidentkandidat riktigt än. Mycket kan hända framöver, säger statsvetaren Chris Galdieri.

Nevadademokraterna har sagt sitt – Bernie Sanders ska utmana Donald Trump om presidentposten i USA i höst.

– Detta är den första tydliga och avgörande segern under primärvalsäsongen, och är något som han (Sanders) verkligen behövde, säger Galdieri till TT vid 03-tiden.

En bra bit efter Sanders kommer tvåan Joe Biden. Ett rejält uppsving för den tidigare vicepresidenten som i tidigare omröstningar placerat sig på plats fyra respektive fem. (TT)