Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Under fredagskvällen inträffade en allvarlig trafikolycka i Herrljunga. I övrigt har natten varit relativt lugn när det gäller polisiära händelser.
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Två personbilar frontalkrockade våldsamt i Herrljunga under fredagskvällen.

Kollisionen har skett i hög hastighet i en korsning på Vretavägen.

– Det är en riktigt rejäl smäll. Bilarna är skrot, säger Lars Arnoldsson, ställföreträdande räddningschef i Herrljunga.

Två personer är inblandade. Skadeläget är oklart.

– Förarna är vakna och talbara. Det verkar inte livshotande men det är svårt att säga, säger Arnoldsson.

Under natten stoppades en bilförare av en polispatrull för kontroll. Det visade sig att föraren, en man i 25-årsåldern, var drogpåverkad. Mannen är nu misstänkt för drograttfylla. Händelsen ska ha inträffat i centrala Borås.

Sverige

En kvinnlig bilist vägrade stanna vid en poliskontroll på länsväg 288 utanför Uppsala, under natten mot lördagen.

Efter tio minuters biljakt stannade till slut kvinnan. Polisen skriver på sin sajt att hennes förklaring till varför hon inte stannade var att hon tyckte att blåljusen såg falska ut, och att hon trodde att poliserna var utklädda rånare.

Polisen har upprättat en anmälan om att ej ha stannat på polismans tecken. Föraren riskerar böter. (TT)

Många bilar förstördes vid en brand i två carportlängor på Mariehemsvägen i Umeå, rapporterar lokala medier.

Larmet kom vid 22-tiden på fredagskvällen och omkring tio enheter från räddningstjänsten var på plats.

– Vi har ungefär 50 bilar som är helt uppbrunna eller till viss del skadade, säger räddningstjänstens insatsledare Conny Qwarforth till Sveriges Radio P4 Västerbotten. (TT)

Världen

USA:s försvarsbudget i fjol landade på 684,6 miljarder dollar – vilket är en ökning med 6,6 procent från föregående år, enligt en ny studie.

Kinas försvarsutgifter steg lika mycket, vilket bidrog till en ökning med 4 procent globalt, den största stegringen på tio år.

Enligt studien från tankesmedjan International Institute for Strategic Studies (IISS) drevs ökningen av skärpt rivalitet och misstänksamhet mellan stormakterna på grund av olika konflikter som de i Ukraina och Libyen.

– Utgifterna ökade när ekonomierna återhämtade sig från effekterna av finanskrisen, men stegringarna har också drivits av skärpta hotuppfattningar, säger IISS-chefen John Chipman vid en säkerhetskonferens i München.

Enbart ökningen av USA:s militära utgifter i fjol – 53,4 miljarder dollar – är nästan lika stor som Storbritanniens hela försvarsbudget för året.

Även Kina ökade sina utgifter med 6,6 procent i fjol, till motsvarande 181,1 miljarder dollar.

Utgifterna i de europeiska länderna ökade med 4,2 procent. Därmed är dem tillbaka på samma nivå som deras försvarsutgifter låg på 2008, när finanskrisen slog till.

De militära utgifterna i Asien har i reella tal vuxit med 54 procent på tio år, från 275 miljarder dollar 2010 till 423 miljarder, enligt studien. (TT)

Läs mer

Debatt och dialog

Debatt: Dra in gratis busskort i Borås

Gymnasieskolorna i Borås ska spara miljoner. Samtidigt får alla elever gratis busskort, oavsett hur nära skolan de bor. Det är inte rimligt.

Sport

Borås föll i tajt match: ”De sköt ruskigt bra hela”

Basket av hög kvalitet.

Kultur

Patrick Modiano – inte så smal som man tror

Den franske nobelpristagaren Patrick Modianos djupt personliga tilltal till sina läsare och hans lätt distingerade stil skulle kunna göra honom till en smal författare som bara läses av en liten, exklusiv skara.

Sport

Efter rysare – Baik närmar sig slutspel: ”Vi har vänt på det”

Baik vann efter en rysaravslutning.

Sport

Fristad längre från att vinna serien: ”Skulle inte sätta mina kronor på det”

Fristad klarade inte av att vinna över Tvåstad.

Insändare

Insändare: Se mobbning för vad det är – ett lagbrott

Så länge vi kallar övergreppen i skolan för mobbning kommer vuxenvärlden inte att ta dessa på tillräckligt stort allvar, skriver Erik Rezazadeh.