1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Personbil stoppad i centrala Borås där två män nu är misstänkta för narkotikabrott och ett mindre parti narkotika finner polisen under en bil på Hässleholmen.
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Vid en rutinkontroll av en bil i centrala Borås påträffades två personer där båda två visade tydliga tecken på narkotikapåverkan.

Vid 2-tiden natten till fredagen stoppades en bil på Åsbogatan i Borås av en polispatrull. Bilen är sedan tidigare är känd av polisen och vid kontrollen av förare och passagerare visade båda två männen tydliga tecken på narkotikapåverkan.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Vid 00.30 natten till fredagen gör polisen en kontroll av ett parkerat fordon på Hässleholmen. Under bilen finner man en mindre mängd narkotika som tas i beslag.

– I nuläget vet vi inte hur narkotikan hamnat under den parkerade bilen och vi vet inte heller vem som är ägare till narkotikan. Vi hoppas kunna hitta DNA-spår på förpackningen och förhoppningsvis spåra ägaren av narkotikan, säger Joakim Danz, stationsbefäl Boråspolisen.

Sverige

Ett datahaveri på Akademiska sjukhuset i Uppsala raderade information om cirka 100 prover, skriver Uppsala Nya Tidning.

Haveriet inträffade i samband med ett serverbyte i maj och informationen som försvann berörde bland annat utredningar inför transplantation och immunologiska analyser.

En del av analyserna gick att återskapa manuellt, men det är oklart hur många.

Händelsen har nu anmälts enligt lex Maria eftersom det bedöms ha inneburit en risk för patienter samt ha kunnat medföra allvarlig vårdskada. (TT)

Två nya sorteringsanläggningar på fjärrvärmeverk i Stockholm och Sigtuna kan komma att öka återvinningen av plast med hundratals procent, och på köpet minska utsläppen av koldioxid, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

I dag slänger svenska hushåll över 200 000 ton plastförpackningar direkt i soporna utan att sortera dem, visar en granskning gjord av Ekot.

Men de nya anläggningarna ska kunna fånga upp mycket av den plast som i dag går till förbränning.

– Vi tror att plaståtervinningen kan öka med faktor fem, alltså fem gånger mer plast. Det är väl kanske den mest dramatiska förändringen vi kan se i närtid, säger Ulf Wikström, hållbarhetschef på Stockholm Exergi, ett företag som Fortum och Stockholms stad driver, till Ekot.

– Preliminära beräkningar som vi gjort visar att det skulle kunna minska utsläppen av koldioxid med ungefär 500 000 ton per år, säger Kåre Gustavsson till Ekot.

Varje kilo plast som bränns ger upphov till utsläpp på tre kilo koldioxid. (TT)

Världen

En död och två skottskadade har hittats efter skottlossning i ett lägenhetskomplex i Vancouver strax norr om Portland i USA-delstaten Washington, rapporterar NBC. Efter flera timmars förhandlingar har gärningsmannen överlämnat sig.

Polisen bekräftade tidigare på Twitter en pågående händelse med skottlossning, och uppmanade alla att undvika området.

De tre offren ska ha träffats när en man öppnade eld i komplexet Smith Tower. Gärningsmannen tros vara en boende i huset, som har lägenheter för äldre.

Efter skottlossningen låste gärningsmannen in sig i en lägenhet, och gav upp först efter långa förhandlingar. (TT)