1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Man gripen för rånförsök i Svenljunga. Många strömlösa i Östergötland.
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Under onsdagskvällen ska en man ha utsatts för ett rånförsök vid Ica i Svenljunga.

– En blev påhoppad av några stycken och slagen och man försökte ta telefonen och hans hörlurar. Men han lyckas komma därifrån och larma oss, säger Ulf Andersson, stationsbefäl vid Boråspolisen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

En man i 25-årsåldern kunde senare gripas. Målsäganden är i ungefär samma ålder, enligt Andersson.

Den gripne släpptes efter förhör, men är fortfarande misstänkt.

Sverige

Kraftigt åskoväder med många blixtnedslag till följd har gjort tiotusentals hushåll i Östergötland strömlösa och satt räddningstjänsten i arbete:

– Vi är nog uppe i 50 larm nu, säger Lennart Ågren, operatör i Östra Götaland.

Ovädret med åska och kraftigt regn drog redan på onsdagen in över Blekinge och upp över landet. Men det var först på kvällen som det blev så pass kraftigt att tiotusentals hushåll i Östergötland blev strömlösa efter en rad blixtnedslag.

Enligt elleverantören Eons hemsida var drygt 37 000 hushåll strömlösa i området vid 01.30-tiden. Strax efter klockan fyra var antalet nere på drygt 19 000.

Eon hade under natten ingen prognos för när elen kunde vara tillbaka hos alla kunder. (TT)

Det brinner i Östgötateaterns lokaler i centrala Norrköping. Räddningstjänsten jobbar för fullt med att få kontroll på branden och har närmare tjugo brandmän på plats som håller på med släckningsarbetet både ut- och invändigt.

– Men det är knöligt. Det är högt upp och svårt att ta sig fram. Det är en gammal byggnad, den är om- och tillbyggd. Det här är ingen lätt uppgift att ge sig på. Vi vet inte riktigt var det här tar vägen än, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland.

Larmet kom klockan 04.20 på torsdagsmorgonen då personer i en byggnad intill känt röklukt. Strax före klockan sex på morgonen var räddningstjänstens första prognos att släckningsarbetet kommer att ta drygt åtta timmar.

– Det är inte vanligt att man säger så lång tid. Det kommer garanterat att ta hela dagen, det är jag helt övertygad om, säger Stefan Hagdahl. (TT)

Världen

Minst sju personer har omkommit i översvämningar i Marocko, uppger myndigheterna.

En fotbollsplan där en match spelades dränktes i vatten när en närliggande flod svämmade över i provinsen Taroudannt i södra Marocko. Flera personer som hade sökt skydd i omklädningsrummen sveptes med i vattenmassorna och man söker efter fler offer.

Det är vanligt med översvämningar i Marocko. I slutet av juli omkom 15 personer i ett jordskred orsakat av störtregn. (TT)

Flera karibiska öar förbereder sig för det tropiska ovädret Dorian som rör sig västerut.

Stormen uppnådde orkanstyrka på onsdagen och i Puerto Rico, dit ovädret väntas senare under dagen, har guvernören Wanda Vázquez Garced utlyst undantagstillstånd.

Skolor stängs, kryssningsfartyg ändrar sina rutter och alternativa bostäder förbereds. Puerto Rico står redo inför Dorians förväntade ankomst.

– Vi är bättre förberedda än när orkanen Maria attackerade vår ö, säger nytillträdda Vázquez Garced.

Puerto Rico drabbades hårt av orkanerna Irma och Maria 2017, då över 3 000 människor miste livet. Då, för två år sedan, kritiserades Vita huset kraftigt för sin hantering av väderkatastroferna.

Denna gång har USA:s president Donald Trump godkänt undantagstillståndet i Puerto Rico, som är ett självstyrande amerikanskt territorium, enligt Vita Huset. (TT)