1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt rattfylleri vid avåkning söder om Svenljunga.
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Strax före klockan 01 på natten till söndagen inträffade en singelolycka med personbil söder om Svenljunga.

Larmet om olyckan på väg 1582 kom klockan 00.59 efter att en förbipasserande ringt in. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till platsen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– En person är tagen ur bilen, lastad på bår och kommer att åka med ambulans till sjukhus. Det är oklara skador, säger Per Fägersten, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Föraren ska ha varit ensam i bilen, vilken låg på sidan vid vägen.

– Vi har klippt upp taket för att ta ut personen, säger Fägersten.

Föraren, som ska ha fått lindriga skador, misstänktes ha kört alkoholpåverkad och skulle kontrolleras för detta, enligt polisen.

Sverige

En svårt skadad man i 30-årsåldern hittades utomhus i Helsingborg under natten och avled senare på sjukhus. Händelsen utreds som mord.

– Vid halv två anträffar vi en livlös man på marken som blöder, mannen är inte kontaktbar och fördes till akuten där han senare avled, säger Kenneth Andersson vid polisen i Helsingborg till TT.

En förundersökning om mord är inledd, och en teknisk undersökning har genomförts. Mannens lägenhet har även spärrats av och ska undersökas under dagen.

– Mannens skador på kroppen gör att vi inte kan utesluta att det har begåtts ett brott, men det finns ett antal andra parametrar som vi inte kan gå närmare in på i nuläget, säger Kenneth Andersson. (TT)

En person har gripits i Karlskrona misstänkt för ett våldsbrott.

Det uppger polisen tidigt på söndagsmorgonen, men man vill då inte gå ut med fler uppgifter i fallet. Brottsrubriceringen är inte klar.

Världen

Brexitörerna Dominic Raab och Andrea Leadsom ställer sig formellt i kön till att ta över efter Theresa May som ordförande för Konservativa partiet, rapporterar Sky News.

Raab avgick efter fyra månader som brexitminister den 15 november i fjol eftersom han motsatte sig Mays utträdesavtal med EU. Raab skriver i Mail on Sunday att han står för en mer "optimistisk konservativ vision" och ska slåss för ett mer rättvist brexitavtal.

Förre gruppledaren Leadsom lämnade i veckan sin post med motiveringen att hon inte längre trodde på Mays plan att driva igenom brexit. Hon tampades 2016 med May om partiledarposten. Leadsom har ett starkt stöd bland många brexitörer. Hon säger till tidningen The Sunday Times att hon har det som krävs för att leda landet in i en ljusare framtid.

May avgår som partiledare den 7 juni och som premiärminister när hennes efterträdare är utsedd. (TT)

Danmark försöker att tvångsutvisa asylsökande till Sudan, genom att samarbeta med landets militärjunta, rapporterar Politiken.

Till veckan kommer en säkerhetsrådgivare från danska utrikesdepartementet att resa till Sudans huvudstad Khartum för att träffa representanter för landets militärstyre.

Danmark vill utvisa fyra asylsökande som har fått avslag på sina asylansökningar och inledde dialogen med Sudan redan under tiden då Omar al-Bashir satt vid makten. Nu fortsätter samtalen med militärjuntan som tagit över kontrollen av landet, sedan al-Bashir tvingats bort efter månader av protester.

Protesterna pågår fortfarande i Sudan, där militärrådet och representanter för proteströrelsen är oense i hur landet kortsiktigt ska styras. (TT)