1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En lägenhet totalförstördes vid branden i Ljungsarp. Polisen utreder mordbrand.
Misshandel med basebollträ i Borås. Polisjakt i Bollebygd.
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

En man i 25-årsåldern ska ha blivit misshandlad på Hässleholmen på onsdagskvällen.

– Han har blivit misshandlad med ett basebollträ. Han hade smärtor på ryggen, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Mannen ska dock inte ha behövt sjukvård.

Misshandeln ska ha skett strax före klockan 21. Vid husrannsakan i den misstänktes bostad på Hässleholmen kunde polis senare hitta ett basebollträ som ska ha använts vid misshandeln samt en större kniv, uppger polisen.

Den misstänkte är också en man i 25-årsåldern. Polisen har upprättat en anmälan, men mannen greps inte.

På natten till torsdagen följde polis efter en bilförare i Bollebygdsområdet. Det var klockan 00.55 som en patrull mötte en bil som man valde att kolla i sina system.

– Det visar sig att reg-skylten är tillgripen och det blir en kortare biljakt i Bollebygd. Han går till motvärn så man använder elchockvapen för att säkra honom, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid polisen i Borås.

Den falskskyltade bilen ska ha stulits i Stenungsund. Föraren, en man i 30-årsåldern, är känd av polisen sedan tidigare.

Vid 05-tiden på torsdagsmorgonen har mannen inte kunnat förhöras än på grund av drogpåverkan. Han är fortsatt gripen och misstänks för en rad brott.

Brottsrubriceringarna är vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, ej stannat på polismans tecken, brott mot knivlagen (han ska ha haft både kniv och yxa i bilen), drograttfylleri, ringa narkotikabrott (eget bruk), innehav av narkotika samt märkesförfalskning (de stulna registreringsskyltarna).

Boende i en lägenhet i centrala Svenljunga hade åkt på semester. Då utsattes bostaden för inbrott.

– Man hade brutit upp ett fönster och gått in. Det är oklart vad som är tillgripet, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Inbrottet upptäcktes sent på onsdagskvällen. Ingen person är misstänkt på natten till torsdagen.

– Vi var där och spårsäkrade och tog upp en anmälan, säger Danz.

En mindre gräsbrand uppstod på Norrby i Borås sent på onsdagskvällen. Larmet kom klockan 22.44 och räddningstjänst (från Dalsjöfors eftersom Borås-personalen var involverade i Ljungsarp-branden) ryckte ut till brandplatsen vid Östgötagatan och släckte.

– Det var bara några kvadratmeter, så det var snabbt avklarat. Och det var ingen spridningsrisk, säger Per Fägersten, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Sverige

Boende i området kring Spångsholms bruk i Mjölby evakuerades under onsdagsnatten efter att en kraftig brand utbrutit. Dessa har nu fått återvända hem.

Räddningstjänsten har arbetat hela natten med den kraftiga branden i industribyggnaden med bland annat ett flerbilsgarage i Spångsholms bruk i Mjölby. På grund av risk för explosion infördes en säkerhetszon på 300 meter från byggnaden och personer i området evakuerades.

Situationen har nu lugnat ner sig något. Räddningstjänsten är fortfarande på plats men de som evakuerats har fått återvända hem, uppger polisen för TT.

Cirka 20 brandmän från Mjölby, Linköping och Skänninge bekämpar elden. Det finns inga uppgifter om att någon skulle vara skadad.

Peder Helmer, styrkeledare hos räddningstjänsten i Mjölby, tror att branden kommer att ta lång tid att släcka.

– Det handlar om stora volymer, det är en väldigt stor byggnad med flera olika sorters verksamheter. Det finns också brandbelastade gasflaskor i byggnaden.

Ett viktigt meddelande till allmänheten gick ut där boende i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, ventilation och fönster. Denna uppmaning hävdes vid 04-tiden, rapporterar Sveriges Radio P4 Östergötland. (TT)

En Ica-butik i Luleå brinner för fullt, uppger SOS Alarm för TT.

– Byggnaden kommer att brinna ner, säger Adam Dahlberg, inre befäl på räddningstjänsten i Norrbotten.

Räddningstjänst, ambulanser och polis har skickats till platsen. Det finns inga uppgifter om någon person ska ha skadats men räddningstjänsten utesluter inte att så kan vara fallet.

– Inringaren berättade att det lyste i byggnaden innan branden, så vi inledde insatsen med syftet livräddning, säger Adam Dahlberg.

Men rökdykarna tvingades lämna den övertända byggnaden och i stället pågår yttre släckning där målet är att förhindra spridning av branden.

Polis och räddningstjänst uppger att det rör sig om en kraftig rökutveckling och ett viktigt meddelande till allmänheten har sänts ut, där räddningsledaren uppmanar alla i området att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. (TT)

Världen

Alla offer i bussolyckan i portugisiska Madeira var tyskar, säger Portugals president.

– Jag uttrycker sorgen och solidariteten från alla portugiser i den här tragiska stunden, och framförallt för de familjer till offren, som jag har fått berättat för mig att alla var tyskar, säger Marcelo Rebelo de Sous i ett tv-sänt tal.

Minst 29 personer har omkommit i bussolyckan, uppger sjukhuset.

Olyckan inträffade klockan 18.30 lokal tid när föraren av oklar anledning tappade kontrollen över bussen. Föraren och turistguiden uppges ha skadats men överlevt.

Bilder på portugisiska nyhetssajter visar hur den vita turistbussen har kört utför en slänt i kuststaden Caniço på södra Madeira, och hur den har vält och slutligen kraschat in i ett hus.

Ombord på bussen fanns minst 50 personer, rapporterar lokala och tyska medier.

Utöver dödsoffren skadades över 20 personer. En talesperson för sjukhuset Dr. Nélio Mendonça i öns huvudort Funchal bekräftar för tyska Bild att många är svårt skadade:

– Vi har för närvarande våra händer fulla. Vi har många skadade personer från bussolyckan här. Ambulanserna körde dem från Santa Cruz till oss. (TT)

Fler än 50 medlemmar i Boko Haram har dödats, när jihadistgruppen attackerade en multinationell militärstyrka i nordöstra Nigeria, uppger översten Azem Bermandoa, talesperson för militären.

Två soldater från Tchad dödades i attacken vid Cross Kauwa, och ytterligare elva soldater skadades.

Boko Harams uppror har pågått i regionen i nästan tio år, och våldsamheterna har även drabbat grannländerna Tchad, Niger och Kamerun. (TT)