Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i Sjuhärad.
Publicerad 14 april 2020

Här saknas innehåll

Sverige

En tonåring har skjutits i benet och förts till sjukhus i Gävle. Skjutningen skedde utomhus i stadsdelen Sätra. Polisen har inlett en förundersökning om grov misshandel och genomför flera utredningsåtgärder.

Annons

Larmet om skottlossningen kom vid 20.30-tiden på måndagen. Pojken är enligt polisen i övre tonåren. (TT)

De nya generösare reglerna för a-kassan har fått allt fler att ansöka om medlemskap i Akademikernas a-kassa.

Ansökningarna om ersättning ökade i mars med 30 procent, mot februari månads siffror.

Enligt de nya tillfälliga reglerna krävs bara tre månaders medlemskap i en a-kassa under perioden mars till december 2020 för att kunna få ersättning, mot tidigare tolv månader. Arbetsvillkoret sänks från lägst halvtid, 80 timmar, per månad under sex månader till lägst 60 timmar per månad. Karensdagarna är under året slopade och taket för hur mycket man kan få i a-kassa har höjts. (TT)

Världen

Tusentals butiker i Österrike öppnar under tisdagen när landet – som ett av de första i Europa – lättar på restriktionerna. Butiker som är mindre än 400 kvadratmeter stora får slå upp portarna.

Den 1 maj är det dags för shoppingcenter, större butiker och frisörer, och i mitten av maj får även hotell och restauranger öppna, om allt går enligt plan.

Men förbundskansler Sebastian Kurz uppmanade i en intervju med public service-bolaget ORF i fredags folk att fortsätta självisolera sig.

– Faran finns fortfarande bland oss, sade han.

Med 368 avlidna som insjuknat i covid-19 är landet lindrigare drabbat än många andra i Europa. (TT)

Annons

Antalet personer i Norge som avlidit sedan de insjuknat i covid-19 har ökat till 134.

Av de 54 personer som avlidit den senaste veckan var sju av tio boende på vårdhem, där man befarar att antalet kommer att stiga framöver. Tidigare har ungefär hälften av de rapporterade dödsfallen kommit från sjukhus.

– De flesta boende på vårdhem är väldigt gamla och har allvarliga underliggande sjukdomar. Därför är de betydligt mer sårbara för covid-19 än andra, säger assisterande hälsodirektören Espen Rostrup Nakstad.

Merparten av de avlidna har bott på äldreboenden i landets största städer Oslo, 19 dödsfall, och Bergen, elva fall. I Oslo har coronasmitta bekräftats hos anställda på 23 av stadens 43 äldreboenden.

– I takt med att smittan har ökat i Oslo har infektionstrycket också ökat bland våra anställda. De bor hemma, handlar mat och många reser kollektivt, säger Henrik Mevold, chef på stadens äldreförvaltning. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons