Annons
Nyheter

Trafikkaos att vänta efter Boeing-stopp

Flera av Norwegians avgångar påverkas efter beslutet om att stoppa alla flygningar med Boeing 737 Max 8. Nu förbereder sig flygbolaget för trafikkaoset som väntar – med inställda avgångar, ombokningar och förseningar.
– Vi bokar om passagerare och har bemannat med mer personal på kundcentret, säger Tonje Næss, talesperson på Norwegian.
Ekonomi (TT) • Publicerad 13 mars 2019
Avbokningar, ombokningar och förseningar väntar efter alla flygningar med Boeing 737 Max 8 stoppats. Arkivbild.
Avbokningar, ombokningar och förseningar väntar efter alla flygningar med Boeing 737 Max 8 stoppats. Arkivbild.Foto: Darryl Dyck/AP/TT

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA meddelade tisdag kväll att alla flygningar med modellen Boeing 737 Max 8 stoppas efter söndagens flygkrasch i Etiopien. Beskedet kom efter att flera länder och flygbolag tidigare under dagen slutat använda flygmodellen.

Beslutet kommer att innebära stora konsekvenser för resenärer med inställda avgångar, förseningar och ombokningar. Under onsdagen påverkas drygt 20 avgångar till och från Arlanda, främst med Norwegian. På Landvetter är KLM:s flygningar till och från Amsterdam inställda.

Annons

Flygbolaget Norwegian arbetar nu på flera sätt för att parera trafikstörningarna.

– Vi slår bland annat samman flygningar så att de allra flesta som är berörda får en ny avgångstid samma dag. Fokus nu är på passagerarna, att få dem till sina destinationer, säger Tonje Næss.

– Det kommer också att uppdateras information på vår hemsida. Om någon har behov av att kontakta oss går det bra att göra det via chatten, sociala medier eller på telefon, fortsätter hon.

Hur länge flygen stoppas är svårt att veta, enligt flygexperten Hans Kjäll. Han tror att man inom ett par dagar får svar på vad som orsakade flygkraschen i Etiopien, men det kan dröja månader innan utredningen är helt klar och eventuella fel har åtgärdats.

– Det betyder att de här flygplanen kan bli stående på marken under lång tid, att de praktiskt taget placeras i malpåse, säger han.

Och det är inte bara resenärerna som drabbas. Reaktionerna på dödsolyckorna och flygstoppet har fått Boeings aktiekurs att backa brant.

– Boeing har hård press på sig, inte minst ekonomiskt, säger Hans Kjäll.

350 flyg av modellen används redan världen över. Samtidigt finns beställningar på 5 111 flyg som ännu inte levererats. Vilka garantiåtaganden bolaget har, och vad konsekvenserna blir för bolaget på längre sikt, är i nuläget oklart, enligt Hans Kjäll.

– Men det kommer ta tid innan man hämtat in förlusten. Värkarna kommer bli långvariga, säger han.

Nønne Schjærff Engelbrecht/TT
Britta Kramsjö/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons